Nostalgie alarm: de digitale hergeboorte van kies-je-eigen-avontuur

Nostalgie alarm: de digitale hergeboorte van kies-je-eigen-avontuurGeef toe, je speelde vals en las alle eindes totdat je degene vond die je leuk vond. En dat was degene waar je van een klif af werd gegooid en net op tijd werd gered door een hyperintelligente net ontsnapte laboratoriumdolfijn. Het is nu mogelijk om deze kies-je-eigen-avonturen verhalen zelf digitaal op Twine te maken.

Twine is een applicatie om digitale interactieve verhalen te maken die lijken op de kies-je-eigen-avontuur boeken. Het is een toegankelijk programma;, als je in een Word document kan typen, dan kan je dit ook.

Het draait erom stukjes verhaal aan elkaar te verbinden en zo verschillende verhaalpaden te bouwen. De lezer kan kiezen welk pad hij of zij bewandelt. Net zoals bij de boeken waarin staat: ‘Ga naar pagina 54 om de grot in te lopen’ en ‘Ga naar pagina 22 om naar de stad te gaan’, kiest de lezer waar hij of zij heengaat. In plaats van te bladeren, klik je bij Twine van link naar link.

Gebruiksaanwijzing

Het programma lijkt veel op het tekstverwerkingsprogramma Notepad. Je begint bij het ‘start’-blokje. Daar typ je het eerste stukje tekst dat de lezer krijgt te zien. Hier kan je het hoofdpersonage en de startomgeving beschrijven. Via een link leid je de lezer naar het volgende hoofdstuk of laat je hem meteen al een richting kiezen.

Als het af is, kan je met een druk op de knop het verhaal in een HTML-bestand veranderen, waarna je je verhaal in al haar glorie kan zien. Om je verhaal te publiceren kan je naar websites zoals Neocities, Philomela en Adventure Cow waar je gratis een HTML bestand kan uploaden.

Extra opties

Je kan je focussen op het linken van blokjes tekst en er zo een speelbaar interactief verhaal uit laten rollen, maar er zijn meer opties. Je kan er, met creatief gebruik van de variabelen, een spel van maken en met enige programmeervaardigheden kan je ook het uiterlijk aanpassen. Meer hierover is hier te vinden.

Doe mee!

Heb jij een verhaal in je hoofd? Dan is het de moeite waard om Twine eens te proberen. Heb je nog geen idee? Kijk dan eens naar een paar andere Twines

Is je verhaal af? Deel hem dan hieronder in een reactie.

Door: Elisabeth Hunting

Uitgeven