Lees Schrijven Magazine al voor € 21,50.
Inkomsten van auteur dalen significant
Het gemiddelde inkomen van een professionele Britse auteur was in 2013 maar 14.000 euro, meer dan 6.000 euro onder het inkomstenniveau van de sociaal aanvaardbare levensstandaard. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van The Authors’ Licensing & Collection Society (ALCS).
‘Wat zijn woorden waard nu?’
Het onderzoeksrapport van de ALCS is gebaseerd op de bevindingen van 2.545 schrijvers, waarvan 56% mannen en 44% vrouwen. Het bleek dat in 2013 11,5% van de professionele auteurs, gedefinieerd als degenen die het grootste gedeelte van hun tijd besteden aan schrijven, hun inkomsten uitsluitend verdienden aan schrijven. Dit is een daling van 40% ten opzichte van degene die hun brood verdienden met schrijven in 2005.
Toen verdienden schrijvers gemiddeld nog 15.540 euro per jaar, ver onder het minimuminkomen van 21.237 euro. Het minimum wordt beschouwd als een ‘adequaat’ inkomen volgens de Joseph Rowntree Foundation, een liefdadigheidsinstelling die onderzoek doet op sociaal gebied. Omdat het inkomen van een schrijver ver onder de norm is, is het niet vreemd dat de hoeveelheid fulltime schrijvers sterk daalt.
Het gemiddelde inkomen voor alle schrijvers, dus de incidentele, parttime én fulltime schrijvers, was 5.000 euro in 2013. Dit is hetzelfde als in 2005, maar het is wel een daling ten opzichte van 2000, waarin het gemiddelde inkomen 8.000 euro was.
Nederlandse schrijvers ontevreden over verdienmodel
Enige tijd verleden verscheen er ook een artikel over het verdienmodel van auteurs. Dichter Lucas Hirsch ontketende een heftige dicussie op Facebook door te zeggen dat tien procent royalty’s per verkocht boek een ‘scheve’ regeling is.
Schrijvers zijn onvervangbaar
Owen Atikinson, directeur van de ALCS, zegt: ‘Dit zijn zorgwekkende tijden voor schrijvers. De snelle daling in auteursinkomens en fulltime auteurs kan ernstige gevolgen hebben voor het economische succes van de creatieve industrie in het Verenigd Koninkrijk. Omdat schrijvers een onvervangbare bijdrage geven aan de economie, moeten ze eerlijk worden betaald voor hun werk. Dit betekent duidelijke, eerlijke contracten, goede voorwaarden en auteursrechten die de makers ondersteunen en hun vermogen om te leven van hun creaties.’
Romanschrijver Joanne Harris is blij dat men eindelijk bewust wordt van hoe weinig de gemiddelde auteur verdient. ‘Niet iedereen kan veel verdienen en beroemd zijn, maar alle makers hebben het recht om te worden betaald voor wat ze doen.’
Dichter Wendy Cope is blij dat er eindelijk aandacht aan wordt besteed: ‘De meeste mensen weten dat een paar schrijvers heel veel geld verdienen. Dit onderzoek vertelt ons over de overgrote meerderheid van de schrijvers die dat niet doen. Het is belangrijk dat het publiek dit begrijpt en waarom het belangrijk is dat auteurs eerlijk worden betaald voor hun werk.’
Publishing on demand
Het onderzoek keek ook naar de contracten van zelf gepubliceerde auteurs. Van de ondervraagden zei meer dan 69% dat ze de auteursrechten konden behouden. ‘Het behouden van copyrights geeft auteurs een veel sterkere positie op het gebied van onderhandelen en hoe hun werk kan worden gebruikt,’ zegt het onderzoek. ‘De beste contracten zetten duidelijk uiteen welke rechten de auteurs behouden of overdragen.’
‘Het wordt steeds belangrijker voor schrijvers auteursrechten te hebben, om belangrijke inkomstenbronnen veilig te stellen.’ Een kwart van de ondervraagden heeft in eigen beheer uitgegeven met een gemiddeld rendement van 40%. Van degene die in eigen beheer uit hebben gegeven, wil 86% het nog eens zou doen.
De volledige details van het ALCS onderzoek over auteursinkomens zal in de herfst worden vrijgegeven.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.