Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
6 tips voor het benaderen van uitgevers
Voor veel schrijver is het hun ultieme doel: hun boek laten uitgeven bij een gerenommeerde uitgeverij. Zeker in deze tijd is dat niet gemakkelijk. Uitgevers hebben het lastig, er verdwijnen er steeds meer. En degenen die over blijven zijn heel kritisch in wat ze op de markt willen brengen. Ze moeten wel, om het hoofd boven water te houden.
Als je dus de stap wilt wagen om uitgevers te benaderen, zul je goed beslagen ten ijs moeten komen. Dat je er niet komt met het versturen van een standaardbrief en manuscript naar een grote lijst uitgevers die je van internet hebt geplukt, is de meeste schrijvers echt wel duidelijk. De volgende tips vergroten jouw kansen op een positieve reactie.
1. Kies een uitgever die bij je past
Een beetje een dooddoener misschien. Maar ik bedoel hier niet mee dat je geen proza stuurt naar een uitgever van managementboeken. Uiteraard is het belangrijk dat jouw boek past bij het fonds van de uitgever. Maar denk ook eens een stap verder.
Als jouw boek daadwerkelijk bij deze uitgever uitgebracht zal worden, krijg je veel met elkaar te maken. Wat zijn jouw wensen qua samenwerking? Hoeveel inspraak wil jij in het uiterlijk van jouw boek? Door zulke vragen voor jezelf te beantwoorden kun je bepalen welke uitgever daarbij past.
2. Stuur werk mee, maar geen heel boek
Alleen een beschrijving van je idee is onvoldoende voor een uitgever om te bepalen of hij iets “kan” met jouw boek. Maar je kant-en-klaar geredigeerde manuscript opsturen is ook niet handig. Er wordt toch maar een klein deel gelezen. Kies dus liever zelf de meest aansprekende passages uit.
Ook omdat de kans groot is, dat er nog heel veel kan veranderen naar aanleiding van de feedback van de uitgever. Als jij dus al heel veel werk hebt besteed aan eindredactie, is dat zonde van de moeite.
3. Verdiep je in de planning van de uitgever
Er zijn uitgevers die gedurende het hele jaar boeken uitbrengen. Maar anderen bundelen dat en geven (bijvoorbeeld) twee keer per jaar een catalogus uit. Dat betekent dat er daar tussenin geen ruimte is voor nieuwe uitgaven. En dat het dus weinig zin heeft hen op die momenten te benaderen.
4. Voorzie je manuscript van een aanbevelingsbrief of referentie
De kans dat jouw manuscript bovenop “de stapel” komt te liggen, is groter als je een aanbevelingsbrief toevoegt van iemand wiens mening serieus genomen wordt. Bijvoorbeeld van een bekende schrijver uit je netwerk.
5. Bedenk hoe jij het risico voor de uitgever kunt verkleinen
Een uitgever wil boeken uitbrengen waar hij enthousiast van wordt. Maar het is ook een ondernemer die moet kijken naar de verdienmogelijkheden van elk boek. Met name als onbekende schrijver vorm je een risico.
Als jij bijvoorbeeld een kinderboek wilt uitbrengen en al contacten hebt met scholen die dit boek willen aanschaffen, maak je jezelf aantrekkelijker voor een uitgever. Bedenk dus of er partijen zijn die je kunt interesseren om een groter aantal (denk enkele tientallen) van je boeken af te nemen.
6. Geef aan wat jij te bieden hebt op het gebied van de marketing
Omdat uitgevers, naast de kwaliteit van je boek, ook de “verkoopbaarheid” in hun overweging meenemen, is het aantrekkelijk voor hen als je laat zien wat jij kunt bijdragen aan de marketing van jouw boek.
Heb je een mailinglijst met een paar honderd mensen erop? Beschik je over een veelgelezen blog? Schrijf je een column op een goedbezochte website? Allemaal zaken die een uitgever kunnen overtuigen van de "verkoopbaarheid” van jouw boek.
Door Maaike van Steenis
Maaike van Steenis is trainer en coach en leert creatieve ondernemers hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk en een succesvol bedrijf kunnen opbouwen. Meer informatie over Maaike is te vinden op haar website Hier kun je tevens haar GRATIS E-book opvragen met daarin 10 dingen die je VANDAAG nog kunt doen als creatieve ondernemer om meer te verdienen met je werk. Kijk daarvoor op deze link.
Gerelateerd
Uitgeven
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!