Afbeelding

Bron Pixabay

Zo vind je het juiste ritme voor je verhaal

ritme in verhaalRitme is één van de belangrijkste aspecten van het schrijven. In het komende nummer van Schrijven Magazine laat Marjolijn van Heemstra, winnares van de BNG Literatuurprijs, aan de hand van voorbeelden zien hoe je het juiste ritme vindt voor je verhaal of gedicht. Wij geven alvast een kleine preview.

Door Vivian de Gier en Marc Brester 

Lees je verhaal hardop voor

‘Ritme vind ik een van de belangrijkste aspecten van het schrijven. Ik lees al mijn zinnen hardop voor, op de maat. Zo hoor ik de muzikaliteit van de tekst, of er een lettergreep bij moet, of juist eraf. Zelfs als dat de betekenis van een zin net iets verandert, geef ik voorrang aan het ritme. Als ik zelf een boek lees, kan ik er namelijk niet tegen als de roman alleen maar om het verhaal draait en geen goed ritme heeft. Zulke boeken krijg ik niet uitgelezen. 

Ritme bepaalt in belangrijke mate de literaire kracht van een boek. Je moet de taal harnassen tegen de tijd, iets meegeven wat het verhaal boven het alledaagse doet uitstijgen. Kunst – literatuur – is als het ware een opstand tegen de vergankelijkheid, tegen de alledaagsheid, tegen alles wat in het leven door je vingers glipt. Als schrijver wil je iets bestendigen, en dat doe je door middel van vorm. Zonder vorm valt alles uit elkaar. 

Weten hoe je het ritme vindt in jouw verhaal? Je leest het in het komende nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 3 augustus verschijnt. Wil je dit nummer niet missen, maar ben je nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 23 juli 16:00 u. van de introductieaanbieding, dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee   Geef Schrijven Magazine cadeau