Afbeelding

‘Het voordragen van tekst is een kunstvorm.’

Tijdens de Schrijven Magazine Schrijfdag op 18 september gaf schrijver en performer Babs Gons een inspirerende workshop over spoken word: het voordragen van een zelfgeschreven tekst. Als schrijver zal het regelmatig voorkomen dat je wordt gevraagd een stukje voor te lezen van je eigen werk. Maar goed voorlezen of een verhaal vertellen is nog knap lastig. Je wilt een bepaalde emotie overbrengen, maar hoe doe je dat?

Babs Gons gaf als gouden tip: vertel niet te emotioneel. Is je tekst grappig, verdrietig of boos bedoeld, ga dan niet overdreven emotioneel vertellen. Dit werkt juist averechts. De toehoorder moet ruimte overhebben om zélf iets te voelen bij je tekst, in plaats van overdonderd te worden door jóúw emoties. Ook bij voordragen is de regel show, don’t tell dus ontzettend belangrijk. Oordeel niet in je eigen tekst, maar geef de luisteraar ruimte om zelf te oordelen.
Tijdens de workshop deden de deelnemers spreek- en schrijfoefeningen. Na het schrijven van een korte tekst, konden zij elkaar kort coachen om de boodschap zo goed mogelijk over te brengen. Met de aanwijzingen van Gons werd er gelet op zaken zoals houding, intonatie, bewegingen. Aan het einde mocht iedereen zijn tekst voordragen en werd er feedback gegeven door Gons en de groep.

Babs Gons
Babs Gons is schrijver, performer, theatermaker en docent creatief schrijven. Ze geeft regelmatig workshops en masterclasses en is werkzaam als docent op de Schrijversacademie. Tijdens de Schrijven Magazine Schrijfdag op 18 september gaf ze een workshop over spoken word.