Afbeelding

Zo maak je research doen extra leuk – mét schrijfoefeningen!

Foto: Pexels

Zo maak je research doen extra leuk – mét oefeningen!

Research: de een kan er zich helemaal in verliezen, de ander heeft er een broertje aan dood. Ook wanneer je een verhaal wil schrijven dat zich afspeelt in de buurt waar je bent opgegroeid, ontkom je niet aan research. Altijd is er wel iets wat je moet onderzoeken of checken. In het komende nummer van Schrijven Magazine vind je tips die ervoor zorgen dat je op een speelse manier aan research kan doen. 

TIP 1. Kijk in kinderboeken

Deze tip komt van Julia Cameron en hij is erg bruikbaar, vooral wanneer je je wil verdiepen in een moeilijk of onbekend onderwerp. Stel dat je een verhaal wil schrijven waarin je hoofdpersoon aan zee woont en strandvogels observeert, dan biedt een kinderboek over het dierenleven aan het strand een mooi begin.

TIP 2 Bezoek locaties

Natuurlijk kan je via het internet veel ontdekken. Toch kan niets op tegen een bezoek aan de locatie van je roman. David Mitchell in een interview met mij: 'Ik wilde een roman schrijven over een Nederlander die afkomstig is uit de provincie Zeeland. Zes maanden ben ik daar geweest. Op een keer fietste ik door het besneeuwde landschap. Een sneeuwvlok kwam in mijn oksel terecht. Dat soort details heb je nodig als schrijver.'
 


Afbeelding

Lees Schrijven Magazine

Alle tips en oefeningen lezen? Je vindt ze in het komende nummer van Schrijven Magazine. 

Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 7 augustus. 

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór donderdag 23 juli 16:00 u. dan krijg je dit nummer thuis. 

Welkomstkorting        Geef Schrijven Magazine cadeau


Kathy Mathys is schrijfster, literair journalist en docent creatief schrijven.

Techniek