Start » Nieuws » Wat verdien je aan een (e-)boek?

Wat verdien je aan een (e-)boek?

21 Augustus 2019

wat verdien je aan een boekVeel aspirant-schrijvers hebben geen idee hoeveel je met een boek verdient. In dit artikel zetten we wat cijfers op een rijtje. Het fysieke boek heeft in dit voorbeeld een verkoopprijs van €15 per stuk, inclusief BTW. Het e-book heeft in het voorbeeld een verkoopprijs van €10 per stuk, inclusief BTW. De cijfers omtrent het e-book zijn ontleend aan het artikel ‘wat verdien  je met een e-book?’ op de website boekenbusiness.com.

Uitgave door uitgeverij en verkoop door boekhandel

Als een uitgeverij je boek verkoopt, ontvang je per verkocht exemplaar een bedrag over de netto verkoopprijs: de zogenaamde royalty’s. Bij een kwaliteitsuitgever liggen de royalty’s voor een debuterende schrijver rond de 10% van de netto boekprijs. Als je de uitgever helpt met de marketing door bijvoorbeeld lezingen te geven over je boek, kun je onderhandelen over een extra procent. Maar die 10% wordt niet berekend over de verkoopprijs – in het voorbeeld van €15.
Een papieren boek heeft het lage btw-tarief, dus 9%. De verkoopprijs exclusief de btw van het boek uit het rekenvoorbeeld is dan 15/1,09=ongeveer €13,76. Als auteur ontvang je daar 10 procent van. 0,1*(15/1,09)= ongeveer €1,38 aan royalty’s per verkocht boek.

Uitgave door uitgeverij en in consignatie bij boekhandel

‘In consignatie’ klinkt heel chique maar het is simpel. De boekhandel koopt je boek niet in, maar legt het neer in de boekhandel. Pas als iemand het boek koopt, wordt het verrekend. Dat heeft voor de boekhandel het voordeel dat ze nooit met een onverkocht boek blijven zitten – want na de consignatieperiode sturen ze onverkochte boeken gewoon terug. De boekhandel vraagt altijd een percentage van de nettoverkoopprijs van je boek. Men noemt dit de boekhandelskorting en die is niet onderhandelbaar. Zowel Bol.com als de boekwinkel in de winkelstraat vragen bij een normale inkoop minimaal 42% van de netto verkoopprijs van je boek. Omdat de boekhandel minder risico loopt als je boek in consignatie verkocht wordt, gaat deze akkoord met een lagere boekhandelskorting. Meestal ligt de korting dan zo rond de 25%. Dat betekent voor jou als auteur meer marge.

Wat houd je over aan boeken die je verkoopt in eigen beheer? En hoeveel verdien je met e-book via webwinkels, bibliotheken en leesabonnementen? Je leest álle cijfertjes in het komende nummer van Schrijven Magazine. Abonnees krijgen dit nummer omstreeks 4 oktober in de brievenbus.

Ben je nog geen abonnee? Neem vóór maandag 23 september 16:00 u. een abonnement, dan mis je dit nummer niet!

Korting + cadeaus            Korting + het boek Je levensverhaal schrijven: zo doe je dat

BESTEL NU                BESTEL NU 

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- De belangrijkste schrijflessen van bestsellerauteur Stephen King
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Groei in e-bookmarkt: kwart online gekochte boeken is e-book
- 5 leestips om beter te schrijven van Janneke Siebelink (hoofdredacteur Bol.com Boeken)


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!