Afbeelding
Foto: cottonbro via Pexels
Foto: cottonbro via Pexels
Een bestseller schrijven, dat is een wens van veel schrijvers. In een TED Talk vertelt literair agent Jonny Geller het geheim.
Er is één ding dat alle bestsellerboeken gemeen hebben; de lezers. De lezers die het boek kochten, erover nadachten en aangeraden hebben aan anderen. De lezers die het boek populair maakten en het op de bestsellerslijst zetten. Voor lezers bestaat er geen fijner gevoel dan een goed boek gelezen te hebben, en het gelijk aan iemand te kunnen vertellen. Het klinkt misschien gek, maar lezen is daardoor een sociale activiteit. Ook al doen we het (vaak) alleen. Lezen geeft ons een goed gevoel en verbetert onze mentale gezondheid. Maar waarom kiezen we het ene boek boven de ander? Als lezer ben je op zoek naar een boek dat je mee op reis neemt. Van een plek waar je nog nooit bent geweest tot een plek die bekend voor je is. De kunst van de schrijver is om een brug te creëren tussen deze twee bestemmingen. Het bekende terrein valt, in het algemeen, meer in de smaak. Als schrijver is het daarom handig om je daarop te richten.
Iedereen heeft een unieke en eigen stem. We gebruiken die op allerlei verschillende manieren. Als het je lukt om je stem op papier te zetten, ben je een schrijver. Maar het is toch net iets lastiger dan dat. Schrijven is namelijk als een spier die getraind moet worden. Daarom is het een goed idee om mee te doen aan een schrijversgroep, een schrijfcursus of misschien het lezen van allerlei tips en tricks. Dat je iets meer tijd nodig hebt om je boek te schrijven is helemaal niet erg. Je kan pas een bestseller schrijven als je als auteur zelfverzekerd genoeg bent over jezelf, je verhaal en je boodschap.
De vraag: ‘waar gaat mij verhaal nu echt over?’ is heel belangrijk. Deze vraag moet je namelijk kunnen beantwoorden vóór je je manuscript naar een uitgeverij stuurt. Het beste is als je antwoord in één zin past. E en voorbeeld hiervan is; ‘Dit is een verhaal over een vrouw en een man die…’ of ‘dit verhaal gaat over een tiener die…’
Hoe korter je antwoord, hoe beter. Je zal merken dat het in eerste instantie best lastig is, maar het is absoluut cruciaal. Als je een bestseller wil uitgeven, moet je kort mogelijk je idee kunnen vertellen.
Als we allemaal wisten hoe we een bestseller schreven, was jij nu niet dit artikel aan het lezen. Je zat dan misschien wel op een (onbewoond) eiland met een cocktail in je hand. Helaas kunnen we niet alles weten. Misschien ligt het aan de titel, de achterflap of de kaft? Misschien moet het begin of einde anders geschreven worden. Of misschien viel jouw boek weg tussen al die anderen. Er kan een hele kleine reden zijn, waarom een goed boek niet op de bestsellerlijst komt. Het allerbelangrijkste is dat jij met je boek misschien wel iemand zijn leven hebt veranderd. En is dat niet waar het allemaal om gaat?
Bekijk hier de hele TED Talk:
https://www.youtube.com/watch?v=mD-uP2BsVy4
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!