Afbeelding

boekje

Foto: Jessica Lewis op Pexels

12 waarheden over het leven en schrijven

Schrijfster Anne Lamott schreef vlak voor ze 61 werd haar twaalf waarheden over het leven en schrijven op. In haar TED Talk bespreekt ze wat het leven haar geleerd heeft, met een vleugje humor. Lees hier de twaalf punten die zij heeft geleerd en wat zij zegt over schrijven en publiceren.


1. Alles in het leven is een paradox

Er zijn enorme hoogtepunten en dieptepunten, van ontroerende liefde tot verschrikkelijke rampen. Deze paradox van het leven komt later in haar verhaal terug wanneer ze over schrijven spreekt.

2. Alles werkt weer als je de stekker er een paar minuten uittrekt

Ze raadt aan om ook bij jezelf af en toe de stekker eruit te trekken en tot rust te komen.

3. Geluk moet van binnenuit komen

Niemand anders dan jij kan ervoor zorgen dat je gelukkig bent. Mensen overal mee willen helpen werkt uiteindelijk niet.

4. Iedereen is gebroken en bang

Vergelijk jezelf niet met mensen die op het eerste gezicht alles voor elkaar lijken te hebben.

5. Chocola met 75% cacao is geen voedsel

Helaas!

6. Schrijven doe je niet zomaar

Bij punt zes zegt Lamott twee belangrijke dingen voor iedere schrijver. Ten eerste: iedere schrijver maakt verschrikkelijke eerste versies van een boek. Het verschil tussen gepubliceerde en niet-gepubliceerde schrijvers is dat de gepubliceerde schrijvers blijven zitten om aan deze draft te werken. 
Ten tweede: schrijven doe je ‘vogel per vogel’. Soms lijkt het een te grote opgave om heel dat boek af te maken, maar stukje voor stukje kan ook jij dat. Het ‘vogel per vogel’ voorbeeld komt uit een anekdote die ze vertelt over haar broer. Hij moest een enorm opstel over vogels schrijven en begon hier de dag van tevoren aan. Hun vader adviseerde hem om het ‘vogel per vogel’ aan te pakken. Steeds een stukje, iets wat je kan behalen, en uiteindelijk komt het geheel er dan ook.

7. Publicatie is geen wonder

Publicatie is iets waar je van moet bekomen. Het is slechts een onderdeel van het proces, dat mensen er vaak niet beter of vriendelijker op maakt. Ze noemt dat veel van de vreselijkste mensen die ze kent mannelijke bestsellerauteurs zijn. Veel schrijvers zien publicatie als een magisch punt, maar het zal je niet helen. Het paradoxale eraan is dat schrijven dat wel kan. Schrijven op zich is als een hobby, in staat om je voldoening te geven en te helen. Publicatie is dat niet.

8. Familie is lastig

Paradoxaliteit komt ook terug in het onderwerp familie. Hoe goed ze ook zijn, familie is altijd lastig. Vergeef jezelf en vergeef je familie.

9. Voedsel: probeer iets beter te eten

Misschien niet die chocolade met 75% cacao pakken dus.

10. Genade bestaat

Er is zoiets als ‘grace’ dat ook als alles vreselijk lijkt, zorgt dat er altijd iets gebeurt waardoor je geloof in je leven en in elkaar terug kan krijgen.

11. God betekent goedheid 

Deze goedheid kan je zelf leren door om je heen te kijken.

12. Dood is zo heilig als geboren worden 

Benieuwd naar het verhaal achter ‘vogel per vogel’, of naar wat ze bedoelt met haar andere uitspraken? Kijk dan hier de TED talk: