Afbeelding
Foto: Jessica Lewis op Pexels
Foto: Jessica Lewis op Pexels
Schrijfster Anne Lamott schreef vlak voor ze 61 werd haar twaalf waarheden over het leven en schrijven op. In haar TED Talk bespreekt ze wat het leven haar geleerd heeft, met een vleugje humor. Lees hier de twaalf punten die zij heeft geleerd en wat zij zegt over schrijven en publiceren.
Er zijn enorme hoogtepunten en dieptepunten, van ontroerende liefde tot verschrikkelijke rampen. Deze paradox van het leven komt later in haar verhaal terug wanneer ze over schrijven spreekt.
Ze raadt aan om ook bij jezelf af en toe de stekker eruit te trekken en tot rust te komen.
Niemand anders dan jij kan ervoor zorgen dat je gelukkig bent. Mensen overal mee willen helpen werkt uiteindelijk niet.
Vergelijk jezelf niet met mensen die op het eerste gezicht alles voor elkaar lijken te hebben.
Helaas!
Bij punt zes zegt Lamott twee belangrijke dingen voor iedere schrijver. Ten eerste: iedere schrijver maakt verschrikkelijke eerste versies van een boek. Het verschil tussen gepubliceerde en niet-gepubliceerde schrijvers is dat de gepubliceerde schrijvers blijven zitten om aan deze draft te werken.
Ten tweede: schrijven doe je ‘vogel per vogel’. Soms lijkt het een te grote opgave om heel dat boek af te maken, maar stukje voor stukje kan ook jij dat. Het ‘vogel per vogel’ voorbeeld komt uit een anekdote die ze vertelt over haar broer. Hij moest een enorm opstel over vogels schrijven en begon hier de dag van tevoren aan. Hun vader adviseerde hem om het ‘vogel per vogel’ aan te pakken. Steeds een stukje, iets wat je kan behalen, en uiteindelijk komt het geheel er dan ook.
Publicatie is iets waar je van moet bekomen. Het is slechts een onderdeel van het proces, dat mensen er vaak niet beter of vriendelijker op maakt. Ze noemt dat veel van de vreselijkste mensen die ze kent mannelijke bestsellerauteurs zijn. Veel schrijvers zien publicatie als een magisch punt, maar het zal je niet helen. Het paradoxale eraan is dat schrijven dat wel kan. Schrijven op zich is als een hobby, in staat om je voldoening te geven en te helen. Publicatie is dat niet.
Paradoxaliteit komt ook terug in het onderwerp familie. Hoe goed ze ook zijn, familie is altijd lastig. Vergeef jezelf en vergeef je familie.
Misschien niet die chocolade met 75% cacao pakken dus.
Er is zoiets als ‘grace’ dat ook als alles vreselijk lijkt, zorgt dat er altijd iets gebeurt waardoor je geloof in je leven en in elkaar terug kan krijgen.
Deze goedheid kan je zelf leren door om je heen te kijken.
Benieuwd naar het verhaal achter ‘vogel per vogel’, of naar wat ze bedoelt met haar andere uitspraken? Kijk dan hier de TED talk:
https://www.youtube.com/watch?v=X41iulkRqZU
Sommige schrijvers tikken moeiteloos heel wat woorden weg in korte tijd. Hoe doe je dat zelf?
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Anya Niewierra schreef geschiedenis: met 5 boeken op de bestsellerlijst. Wat is het geheim van de auteur van De camino?
Kathy Mathys hoopt dat je van herschrijven gaat houden met haar handige tips.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!