Afbeelding

3 tips om je zelfvertrouwen tijdens het schrijven een boost te geven

Foto: Pexels

3 tips om je zelfvertrouwen tijdens het schrijven een boost te geven

Al jaren droom je ervan om schrijver te zijn. Maar elke keer weer wordt je wens door onzekere gedachtes in de prullenbak gegooid. Met behulp van een Ted-ed, geven we jou drie tips om je zelfvertrouwen een boost te geven en aan de slag te gaan.


First things first; Wat is zelfvertrouwen eigenlijk?
Als je zelfrespect, optimisme, moed, bekwaamheid, kracht, en het aangaan van uitdagingen in een potje gooit heb je zelfvertrouwen. Je kan gedachten omzetten in daden en je bent bereid om iedereen een poepie te laten ruiken. Zelfvertrouwen komt voort uit verschillende factoren. Bijvoorbeeld je genen, die de balans van neurochemicaliën in je hersenen beïnvloeden. Of de manier hoe je behandeld wordt; Ervaar je veel druk? Worden er (nieuwe) kansen aangeboden?
Ook zijn de controle die je hebt over de keuzes die je maakt, de risico’s die je neemt en hoe je omgaat met tegenslagen belangrijke factoren.

Maar hoe kan je, naast deze factoren, jezelf meer zelfvertrouwen geven?

1. Een snelle oplossing

Op korte termijn kan je jezelf al een scheutje zelfvertrouwen geven. Het voorstellen hoe het zou voelen als je je doel haalt, het luisteren naar muziek met een lage bas, een peptalk aan jezelf en rechtop zitten: het zijn allemaal kleine dingen die jou het gevoel van zelfverzekerdheid kunnen geven. Al heb je maar een hoofdstuk, een zin of één woord geschreven vandaag; dat maakt niks uit! Je bent begonnen en daar gaat het om.

2. Geloof in verbetering

Ga op zoek naar de manier hoe jij over je vermogen en talenten denkt. Denk jij dat ze bij je geboorte zijn vastgelegd? Of geloof je dat jij als persoon ze zelf kan ontwikkelen?
Dit is belangrijk om na te gaan, omdat het beïnvloedt hoe je ze handelt als je oog in oog staat met tegenslagen. Als je bijvoorbeeld denkt dat je talent voor schrijven vaststaat, zal je misschien sneller opgeven. Maar als je een flexibele manier van denken hebt en je erin gelooft dat jezelf kan verbeteren, dan worden uitdagingen kansen en leren wordt groeien.

3. Oefen in falen

Laten we realistisch zijn; soms zal je falen. Maar er is ook goed nieuws: iedereen faalt. Kijk bijvoorbeeld naar J.K. Rowling die met het eerste haar Harry Potter-boek afgewezen werd door twaalf uitgeverijen. Als je geregeld faalt, maar toch blijft proberen zal je beter om kunnen gaan met uitdagingen en teleurstellingen. Je leert om verschillende strategieën uit te proberen, zal anderen om advies vragen en je houdt vol.

Denkt dus aan de droom die je hebt om schrijver te worden. Besef dat het niet makkelijk zal zijn en accepteer dat je fouten zal maken. Maar geloof in je talent, geef jezelf een peptalk en ga ervoor!

Bekijk hier de hele Ted-ed: