Afbeelding

5 tips voor schrijfmotivatie

Foto: Pexels

5 tips voor schrijfmotivatie

Soms is het moeilijk om te beginnen of verder te gaan met schrijven. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals gebrek aan motivatie bijvoorbeeld. Hier vind je vijf tips om meer schrijfmotivatie te krijgen.


1. Het bijhouden van een dagboek

Elke dag een beetje schrijven is belangrijk. Je houdt dan je schrijversbrein in leven. Maar als je niet elke dag gemotiveerd bent om iets groots te schrijven, dan is een dagboek ideaal. Schrijf op wat je die dag hebt meegemaakt, hoe je je voelde, wat voor weer het was, of gebruik een klein detail van je dag om een goed verhaal te maken. Vind je dit moeilijk om te doen? Dat is het 6 minuten dagboek van Dominik Spenst aan te raden!

2. Goede werkspullen

Als je gaat sporten ben je meer gemotiveerd als je goede en/of mooie sportkleding draagt. Zo werkt het ook met schrijven. Schrijf jij met pen en papier? Zorg dan voor een pen die goed de hand valt en makkelijk over het papier glijdt. Schrijf je liever digitaal? Dan is een (snelle) laptop wel zo handig. Hoe aantrekkelijker je het voor jezelf maakt, hoe kleiner de drempel is om te gaan schrijven.

3. Peptalk mailen

Je bent begonnen aan een boek, maar je vindt het lastig om vol te houden. Een bekend probleem. Als je hier tegen aanloopt is een peptalk wel handig. En wat is er nou leuker om een peptalk te krijgen van jezelf? Met futureme.org kan je een e-mail schrijven naar jezelf in de toekomt. Je kan zelf kiezen wanneer je deze in je mailbox ontvangt. 

4. Geen negatieve gedachtes

Het grootste obstakel bij schrijven is denken dat je het niet kan, vaak is dit niet de waarheid. Dus reken af met deze gedachtes. Hoe je dat doet gaat als volgt: schrijf al jouw negatieve gedachtes op papier, scheur het papier is stukken en gooi het in de prullenbak. Hup, weg ermee. En maak nu een nieuwe start!  

5. Beloon jezelf

Heb je je boek af? Een verhaal gemaakt? Loop je voor op je schrijfplanning? Of heb je vandaag een bladzijde volgeschreven? Goed gedaan! Je mag trots zijn op jezelf. Het wordt tijd voor een beloning.
Een stukje chocolade, een goed boek of misschien een aflevering op Netflix. Even ontspannen.