Afbeelding

Appel tekening

Foto: www.freepik.com

Waar vind je ideeën voor creatief schrijven?

Je wilt wel schrijven, maar waar begin je? Misschien doe je wel inspiratie op dankzij andere boeken, series of films. Maar je wilt toch niet stelen? Dat hoeft ook niet. In een TED Talk vertelt auteur Kenny Peterson-Ross waar hij zijn ideeën vandaan haalt en hoe hij te werk gaat om hier een verhaal van te maken.


De appel

Peterson-Ross maakt de vergelijking met een appel. Als je op het eerste gezicht een appel ziet, zie je de schil en niet het vruchtvlees of het klokhuis. Dat is ook waar jij moet beginnen met jouw verhaal. Een eerste idee, de oppervlakte om het maar zo te zeggen. Het is niet erg als dit eerste idee ergens op gebaseerd is. Misschien heb je door een game of serie inspiratie opgedaan, dat betekent niet dat je het kopieert. Onder de schil van de appel, ligt namelijk nog veel meer dan alleen maar dit ene idee.

Het vruchtvlees

Het vruchtvlees van de appel vergelijkt Peterson-Ross met de andere elementen die in je verhaal voorkomen. Dit kan van alles zijn. Misschien is het een combinatie van verschillende dingen die je gehoord of gezien hebt. Zo geeft hij het voorbeeld dat een verhaal van hem elementen heeft uit verschillende series. Als het ware diep je het idee uit op dit niveau. Je neemt een hap van de appel en ziet wat er onder de schil ligt.

Het klokhuis

Als je één hap van de appel hebt genomen, kan je de kern nog niet zien. Het klokhuis van de appel staat gelijk aan het hart van je verhaal, het originele idee. Dit is volgens Peterson-Ross ook het moment waarop jij je verhaal moet uitdiepen. Hoe doe je dit? Je werkt de personages en de setting uit.

Op het moment dat je bij het klokhuis aangekomen bent, leer jij je personages echt kennen. Om deze personages heen kan je het verhaal en de setting verder bouwen. In deze fase zorg je ervoor dat je personage herkenbaar zijn. Ze horen zwakke kanten en slechte eigenschappen te hebben. Ook helpt het om ze problemen te geven die waarschijnlijk herkenbaar zijn. Een lezer wil zichzelf graag terugzien in de kern van het boek.

Benieuwd hoe Peterson-Ross het zelf uitlegt? Bekijk hier de hele TED Talk