Afbeelding
Foto door Suzy Hazelwood via Pexels
Foto door Suzy Hazelwood via Pexels
Door langzaam te lezen doe je een verhaal eer aan. Want ieder verhaal is meer dan de letters op papier. Het maakt deel uit van een groter geheel. Jacqueline Woodson vertelt hoe langzaam lezen haar meer bewust liet worden van verhalen en hun rol. Verhalen ziet ze overal. De waardering daarvan is wat haar een schrijver maakte. Hoe maakt langzaam lezen je een betere schrijver?
Als kind las Woodson met haar vinger onder de regel, om zo ieder woord zorgvuldig in zich op te nemen. Naarmate ze ouder werd, vertelde men haar dat dit niet de bedoeling was. Op school las ze dan ook netjes met haar handen ineengevouwen, maar thuis bleef ze toch de regel met haar vinger volgen. Waarom? Omdat verhalen volgens haar langzaam wíllen zijn. Ze noemt het verhaal van The Selfish Giant van Oscar Wilde, dat ze keer op keer las. Steeds ontdekte ze er een nieuwe betekenis in en langzaam begreep ze dat dit is hoe men boodschappen overbrengt: verhalen.
Onze wereld is steeds luider en steeds sneller. Altijd speelt er wel een nummer, altijd heb je oneindige keuze in tv-kanalen en films of series om te kijken, en altijd is er wel iets gaande op sociale media. Woodson vindt dat deze verhalen vooral allemaal gewaardeerd moeten worden. Maar om een verhaal echt te respecteren moet je er eens bij stilstaan. Zij deed dit door met haar vinger onder de regel ieder woord te lezen, maar iedereen heeft hiervoor hun eigen manier.
Voor iedere manier van lezen geldt dat verhalen bestaan zodat mensen gehoord kunnen worden en zich kunnen verliezen. Dit werkt zelfs als ze niet opgeschreven zijn. Woodson denkt hierbij aan haar voorouders die niet leerden lezen en schrijven. Toch koesterden zij ook verhalen, ze zongen ze of vertelden ze in een toespraak. Zelfs zonder te schrijven, begrepen mensen elkaar met verhalen. Ze zijn altijd een manier geweest om te herinneren aan het verleden en te kijken naar de toekomst. Om ideeën te communiceren en met anderen te verbinden. In iedereen schuilt een verhaal dat niet op zichzelf staat en meer is dan ‘zomaar een verhaal’.
Woodson geeft veel redenen om verhalen te waarderen. Om mensen te horen, om ons verleden en onze toekomst te zien, om ons te verliezen. In verhalen ontstaan connecties en een lezer, maar zeker een schrijver, hoort die verhalen met respect te behandelen.
Als mens en als schrijver wil je een manier vinden om niet alleen te zijn in de wereld, een manier om de wereld te veranderen voor je weer vertrekt. Door langzaam te lezen, respecteer je ieder verhaal en ga je echt op in dat verleden, in die toekomst en in de personages die gezien willen worden in een verhaal. De ideeën die een verhaal communiceert hebben tijd en ruimte nodig om naar buiten te komen. Als je hier als schrijver bij stilstaat, wakkert dit niet alleen de drang om te schrijven aan. Op deze manier leer je om jouw verhaal te communiceren. Zo komt het grotere verhaal dat in jou zit ook naar buiten.
Geïnspireerd geraakt door Woodson? Bekijk hier haar hele TED talk.
https://www.youtube.com/watch?v=HzAtOyw6ACw
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.