Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
De heldentocht: zo word je een betere schrijver
Vele verhalen in het Westen volgen een vast patroon dat beter bekend is als de reis van de held (of hero’s journey). Kort samengevat vertellen deze verhalen hoe de hoofdpersoon op een zeker ogenblik haar vertrouwde wereld verlaat, onderweg allerlei beproevingen doorworstelt en uiteindelijk als een veranderd mens terugkeert naar de oude wereld, waar ze haar nieuwe vaardigheden en inzichten kan inzetten voor het goed van de gemeenschap. Denk aan Frodo die de Gouw verlaat, Dorothy die naar Oz gaat of Alice die Wonderland binnendondert.
De tocht van de held is niet enkel een model voor talloze verhalen, je kan hem ook als metafoor gebruiken voor je eigen ontwikkeling als schrijver.
Probeer zelf maar:
Zoek uit wie je bent – bepaal de ‘oude wereld’
Wat schrijf je het vaakst, het liefst, het vlotst? Dat zegt wat over jou als schrijver. In welk genre situeren je verhalen zich meestal? Welke stijl hanteer je graag? Vanuit welk oogpunt vertel je het verhaal? Hoe lang is een gemiddeld verhaal van jouw hand?
Dat is de blauwdruk van de schrijver die je nu bent.
Maar wie zich wil ontwikkelen moet soms nieuwe dingen proberen. Uit je comfortzone treden is een cliché, maar het werkt echt. Het dwingt je vertrouwde problemen op een nieuwe manier te benaderen. Wanneer je later terugkeert naar je vertrouwde schrijfwereld, zal je zien dat je veranderd bent, net zoals de held in zovele klassieke verhalen. Maak van je schrijfontwikkeling je eigen hero’s journey, met jezelf in de hoofdrol. Hier volgen vier manieren om jezelf creatief uit te dagen.
Probeer ze eens en laat weten hoe het je bevalt.
Verlaat de oude wereld en onderga beproevingen
Welke testen kan een schrijver zichzelf opleggen? Wat daagt ons zo uit dat we geconfronteerd worden met onze grenzen en beperkingen? Hoe kunnen we deze grenzen verleggen?
Enkele tips:
1. Ga voor ultrakort. Schrijf eens microfictie. Probeer er een begin, midden en einde in te krijgen, en laat je (hoofd)personage veranderen. Beperk je tot 55 woorden, of tot 122 tekens. Schrap alles wat het verhaal niet vooruit helpt. Wees Hemingway.
2. Waag je aan een novelle of roman. Heb je nooit lange verhalen geschreven, of raak je geblokkeerd na 3000 woorden? Neem deel aan NaNoWriMo en schrijf een roman van 50.000 woorden in 30 dagen.
3. Kies een ander genre, maak jezelf vertrouwd met de conventies ervan en ga er onbeschaamd voor. Ik zal ooit dat liefdesverhaal schrijven!
4. Schrijf eens met een ander publiek voor ogen. Donald Trump spreekt volgens onderzoek op het niveau van een 10-jarig kind. Het voordeel hiervan is dat letterlijk iedereen hem begrijpt. Probeer eens wat minder zwierig te schrijven, of ga gewoon voluit voor dat kinderboek. Waarom eens geen plaatjesboek proberen met één regel per pagina? Het lijkt eenvoudig, tot je het zelf probeert en ervaart welk vakmanschap er mee gemoeid is.
Ontmoet je mentor
Elke echte held ontmoet vroeg of laat een mentorfiguur, iemand die hem wijst op zijn innerlijke kracht of die hem de nodige lessen meegeeft om zijn ontwikkeling een zetje te geven. Je mentor kan een schrijfcoach zijn, je echtgeno(o)t(e), je proeflezers, je schrijfgroep of de vriend die je aanmoedigt wanneer je op innerlijke weerstand botst. Luister naar wat anderen te zeggen hebben en stel je op als een aandachtige leerling.
Keer terug naar de oude wereld als een veranderd schrijver
Kom thuis in je vertrouwde omgeving en pas je nieuw verworven vaardigheden toe. Je zal ongetwijfeld een ander en beter schrijver zijn dan de persoon die je was voor je aan deze heldentocht begon.
Techniek
- Login of registreer om te reageren
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!