Afbeelding

Waar ben je over vijf jaar?

Waar ben je over vijf jaar?In het kader van de Week van het Schrijven heeft blogger en schrijfster Aline van Wijnen een verslag geschreven over de workshop van Lex Jansen.

Waar ben je over vijf jaar? Tijdens de WvhS workshop adviseert uitgever en schrijfcoach Lex Jansen alle deelnemers om zich deze vraag te stellen.

Nou, makkie. Over vijf jaar heb ik een bestseller uitgebracht, ben ik wereldberoemd en zit ik met een cocktail in de zon op Ibiza terwijl mijn mailbox overspoeld wordt door aanvragen voor interviews, vertalingen en verfilmingen.

Wacht, nu niet meteen op dat kruisje klikken rechtsboven in het scherm. Dat was een grap!

'Als je weet wat je doel is, maak je keuzes in je leven om dat doel te bereiken,' vertelt Lex Jansen.

Mijn doel is zo eenvoudig en zo moeilijk tegelijk. Ik droom ervan om over vijf jaar een medepassagier in de trein mijn boek te zien lezen. Of het iemand te zien kopen in een boekwinkel. Of een vakantieganger op een strandbedje te zien lachen (of huilen) om een scène uit mijn boek. Of... Nou ja, je snapt wat ik bedoel. Inmiddels heb ik al een aantal boeken geschreven, dat is het probleem niet. Een uitgever vinden die daar voldoende verkoopkans inziet, is een heel ander verhaal.

Als iemand over vijf jaar aan mij vraagt wat ik doe, wil ik de waarheid kunnen zeggen. Dan wil ik ze vertellen dat ik schrijfster ben. Niet een vrolijk door kantoor rondhuppelend, grapjes makend administratief medewerkster. Schrijfster, dat ben ik met hart en ziel en iedereen mag dat over vijf jaar weten.

Daarom heb ik inderdaad mijn keuzes gemaakt. In plaats van op de bank te ploffen na een slopende werkdag zet ik thuis de computer aan en ga aan het werk. Daarom stuur ik mijn columns naar de krant of een verhaal in voor een schrijfwedstrijd. Al win ik die wedstrijd niet, ik heb wel een verhaal en een ervaring erbij.

Waar wil ik zijn over vijf jaar? Nog steeds in mijn werkkamer, achter de computer, schrijvend aan mijn nieuwe boek. En dat bekend zijn en interviews geven, dat hoeft van mij allemaal niet. Het enige wat ik wil, is boeken schrijven die gelezen worden. Niet door de hele wereld: door de doelgroep voor wie ik schijf. En als er zo nu en dan een mailtje binnenkomt van een lezer die van mijn boek heeft genoten, ben ik de gelukkigste mens op aarde.

Door Aline van Wijnen

Aline van Wijnen heeft in haar studietijd als freelance journaliste gewerkt en ontelbare verhalen en gedichten geschreven. Waarna er tien ‘’schrijfloze’’ jaren volgden. Ongeveer twee jaar geleden vond ze zichzelf en het schrijven terug. Heel lang durfde ze haar verhalen aan niemand te laten zien. Afgelopen najaar kwam daar verandering in. Sindsdien is er van haar hand een aantal columns en verhalen gepubliceerd en liggen er meerdere romans klaar voor een groot boekavontuur. Ook houdt ze een ‘’Dagboek van een schrijver in wording’’ bij waar ze alles wat haar op schrijfgebied bezighoudt noteert. Daarnaast werkt ze voor een groot concern in luxe artikelen. Dit levert vaak inspiratie op voor komische stukjes.

Techniek