Afbeelding

Foto: Petra van Vliet

‘Elke goede schrijver is een sadist’

‘Elke goede schrijver is een sadist’Schrijver en schrijfdocent Geert Kimpen gaf op 8 september een wervelende show in het kader van de Week van het Schrijven. Zijn boodschap was: volg de oude verhaalwetten.

Geert Kimpen werkte zich in Boekhandel Scheltema in het zweet. Hij provoceerde, raasde, tierde, amuseerde, verleidde, en rolde zelfs over de grond om zijn visie over te brengen. ‘Vertel je verhaal zo dat het de lezer bij de lurven grijpt.’ De basis is Aristoteles’ Poetica. ‘Een van de invloedrijkste boeken op aarde, maar helaas totaal onleesbaar.’

Doel

Kimpen maakte tijdens zijn anderhalf uur durende optreden de belangrijkste inzichten van Aristoteles invoelbaar. Hij hield zijn gehoor, dat af en toe krom lag van het lachen, voor dat je hoofdpersonage vooral een glashelder doel moet hebben. ‘Niet van alles wat. En liefde. En erkenning. En afrekening. Nee: één doel.’ Zonder helder doel, geen verhaal.

Nachtmerrie

Het kost elke schrijver veel moeite om tot zo’n helder doel te komen. ‘Schrijvers willen vaak te veel.’ Met het doel komt de weg en het eindbeeld in zicht. En een hele reeks obstakels, zowel innerlijk als extern. ‘Elke goede schrijver is een sadist. Hij stuurt zijn personage zonder probleem de nachtmerrie in.’

Vrouwen

Vrouwelijke schrijvers zijn volgens Kimpen vaak te lief in het op de proef stellen van hun personages. ‘Net als in het echte leven gaan ze te gemakkelijk voor de aai over de bol.’ En dat is fataal voor het verhaal.

Dubbele laag

Af en toe leek het of Kimpen een stand up comedy opvoerde, maar zijn gehoor besefte dat de onderliggende boodschap bloedserieus was. Die dubbele laag maakt Kimpen als schrijfdocent bijzonder.

Door Frank Noë

In Schrijven Magazine nummer 4 van 2015 staat een artikel over Geert Kimpen. Bestel het nummer hier na.

Week van het schrijven 2015: 5 tot en met 13 september

Techniek