Afbeelding

Taaltips om een betere schrijver te worden

Bron: Pixabay

Taaltip: Schrijf je Don Quichot altijd met hoofdletters?

Redacteur Hans de Groot geeft Van Dale taaltips. Deze keer geeft hij antwoord op de vraag: schrijf je Don Quichot altijd met hoofdletters? 

Nee, je schrijft Don Quichot alleen met hoofdletters als het een naam is. Het gaat dan om de hoofdpersoon uit de roman van de Spaanse schrijver Cervantes, die in twee delen werd gepubliceerd in 1605 en 1615. Don Quichot is in deze roman een edelman die als een dolende ridder allerlei avonturen meemaakt. Hij vecht onder ander tegen windmolens, die hij voor reuzen aanziet.

Als je vindt dat iemand gedrag vertoont dat lijkt op dat van Don Quichot, kun je hem een donquichot noemen. Let op dat je er dan één woord van maakt en geen hoofdletters gebruikt – het is dan immers geen naam meer. Met een donquichot duid je iemand aan die die blindelings ijvert voor hersenschimmige idealen, net als de romanfiguur Don Quichot.

Het komt vaker voor dat de naam van een figuur veralgemeniseerd wordt. Zo kun je iemand een donjuan noemen als je hem vrouwenverleider vindt (naar de figuur Don Juan), of een casanova, naar Giacomo Casanova, een Venetiaanse avonturier die in de achttiende eeuw zijn memoires schreef.

Leestips:

Taaltip: Dat of wat?
Taaltip: gestrest of gestresst?
Taaltip: wordt of word?
Taalpolitie: Is het je wil of je wilt?

Meer lezen over taal? Je ontvangt al een jaar lang Schrijven Magazine voor maar € 27,50. Krijg je er ook nog eens een cadeau bij!

Word abonnee   Geef Schrijven Magazine cadeau

Elke week de nieuwste schrijf- en taaltips in je inbox ontvangen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

24/7 Antwoord op je taalvraag

Log in op Dikke Van Dale Online en/of Hedendaags Nederlands en ervaar het gemak en de zekerheid van het juiste antwoord op je taalvraag. Hier vind je de betekenis van elk woord in het Nederlands, de juiste spelling, morfologie en (hoorbare!) uitspraak. Ook heb je automatisch toegang tot Synoniemen Online en de Van Dale App voor mobiel en tablet.

Altijd en overal je onlinewoordenboek bij de hand!

Techniek

Dossier