Afbeelding

Taaltips om een betere schrijver te worden

Bron: Pixabay

Taaltip: Schrijf je Don Quichot altijd met hoofdletters?

Redacteur Hans de Groot geeft Van Dale taaltips. Deze keer geeft hij antwoord op de vraag: schrijf je Don Quichot altijd met hoofdletters? 

Nee, je schrijft Don Quichot alleen met hoofdletters als het een naam is. Het gaat dan om de hoofdpersoon uit de roman van de Spaanse schrijver Cervantes, die in twee delen werd gepubliceerd in 1605 en 1615. Don Quichot is in deze roman een edelman die als een dolende ridder allerlei avonturen meemaakt. Hij vecht onder ander tegen windmolens, die hij voor reuzen aanziet.

Als je vindt dat iemand gedrag vertoont dat lijkt op dat van Don Quichot, kun je hem een donquichot noemen. Let op dat je er dan één woord van maakt en geen hoofdletters gebruikt – het is dan immers geen naam meer. Met een donquichot duid je iemand aan die die blindelings ijvert voor hersenschimmige idealen, net als de romanfiguur Don Quichot.

Het komt vaker voor dat de naam van een figuur veralgemeniseerd wordt. Zo kun je iemand een donjuan noemen als je hem vrouwenverleider vindt (naar de figuur Don Juan), of een casanova, naar Giacomo Casanova, een Venetiaanse avonturier die in de achttiende eeuw zijn memoires schreef.

Wist je dat …?

Alle nieuwe abonnees van Schrijven Magazine en/of Tekstblad ontvangen een gratis jaartoegang tot Van Dale Online professioneel Nederlands, inclusief de nieuwe Van Dale App voor smartphone en tablet. Een onmisbare tool voor elke (tekst)schrijver!

Dossier

Techniek