Stijl – Raadsel

Als je spanning wilt opbouwen of de hersenen van je lezer flink wilt laten kraken is het invoeren van een raadsel in je verhaal een mogelijke manier om dit te doen. Vaak levert het een speelse of juist duistere toevoeging aan het verhaal.

Raadsel

Duistere of speelse omschrijving van een niet-genoemde zaak, in de antieke retoriek opgevat als een ondoorzichtige vorm van allegorie. Uit de Bijbel zijn de raadsels van de koningin van Seba en van Samson bekend. In het oude Griekenland werden de orakels van Delphi in raadselvorm gegeven (vgl. syntactische dubbelzinnigheid). Mythologisch is het raadsel van de Sfinx: ‘Wat loopt er ’s ochtends op vier voeten, ’s middags op twee en ’s avonds op drie?’ (Oedipus’ antwoord: ‘De mens’). In de romantiek werden volksraadsels verzameld. Raadselachtige formuleringen vinden we in hermetische poëzie en woordspelletjes (bv. letterraadsel).

Het Groot Retorisch Woordenboek

Ongemerkt sluipen er in veel van onze teksten fouten die we ondanks aandachtig redigeren over het hoofd zien. In samenwerking met het Groot retorisch woordenboek komt er wekelijks een stijlfiguur aan bod.

Het Groot Retorisch Woordenboek is nu verkrijgbaar voor €22,50. Meer informatie vind je hier.

Tijdelijke aanbieding: wie nu een abonnee werft voor Schrijven Magazine of zelf abonnee wordt, krijgt het Retorisch Woordenboek (t.w.v. € 22,50) cadeau!

Werf een abonnee    Word abonnee    

Bron

www.schrijvenonline.org

Techniek