Stijl – Volkstaal

Volkstaal wordt door schrijvers veelal gebruikt om dialogen geloofwaardiger en soepeler te laten lopen. In de volksmond wordt er niet altijd correct gesproken en als je de taal in je dialoog hierop aanpast komt het gesprek vaak veel meer tot leven. Een volkstaal kan ook veel over een personage zeggen, als hij onbeschoft is kan je hem wat platter laten praten of wat meer laten schelden bijvoorbeeld, is het een nette dame dan kan je het personage meer laten spreken door haar woorden te laten gebruiken die de meeste mensen als moeilijk zouden omschrijven.

Volkstaal

Taalregister van het gewone volk, in tegenstelling met de standaardtaal. Deze taalvariant bevat streektaal en kenmerkt zich door het gebruik van ruwe of platte termen en van sappige, levendige of beeldende uitdrukkingen, bv. ‘zeiken’ (plassen), ‘harses’ (hoofd), ‘scheve lavabo’ (iemand die niet rechtop loopt).

Ongemerkt sluipen er in veel van onze teksten fouten die we ondanks aandachtig redigeren over het hoofd zien. In samenwerking met het Groot retorisch woordenboek komt er wekelijks een stijlfiguur aan bod.
Het Groot Retorisch Woordenboek is nu verkrijgbaar voor €22,50. Meer informatie vind je op http://www.vantilt.nl/boeken/groot-retorisch-woordenboek/

Techniek