Start » Nieuws » Stijl – Volkstaal

Stijl – Volkstaal

22 Mei 2015

Volkstaal wordt door schrijvers veelal gebruikt om dialogen geloofwaardiger en soepeler te laten lopen. In de volksmond wordt er niet altijd correct gesproken en als je de taal in je dialoog hierop aanpast komt het gesprek vaak veel meer tot leven. Een volkstaal kan ook veel over een personage zeggen, als hij onbeschoft is kan je hem wat platter laten praten of wat meer laten schelden bijvoorbeeld, is het een nette dame dan kan je het personage meer laten spreken door haar woorden te laten gebruiken die de meeste mensen als moeilijk zouden omschrijven.

Volkstaal

Taalregister van het gewone volk, in tegenstelling met de standaardtaal. Deze taalvariant bevat streektaal en kenmerkt zich door het gebruik van ruwe of platte termen en van sappige, levendige of beeldende uitdrukkingen, bv. ‘zeiken’ (plassen), ‘harses’ (hoofd), ‘scheve lavabo’ (iemand die niet rechtop loopt).

Ongemerkt sluipen er in veel van onze teksten fouten die we ondanks aandachtig redigeren over het hoofd zien. In samenwerking met het Groot retorisch woordenboek komt er wekelijks een stijlfiguur aan bod.
Het Groot Retorisch Woordenboek is nu verkrijgbaar voor €22,50. Meer informatie vind je op http://www.vantilt.nl/boeken/groot-retorisch-woordenboek/

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Stijl – Imitatie
- Stijl - Leugenverhaal
- Stijl – Utopie
- Stijl – Oxymoron
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
Lees Schrijven Magazine
  • Stephen King: schrijfadviezen van de thrillerkoning
  • Wanneer ben je klaar voor een uitgeverij?
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • Wat kun je doen tegen een schrijfdip?
  • Hoe voorkom je langdradige dialogen?

Dit nummer verschijnt omstreeks 4 oktober.

Introductiekorting!