Stijl - Pathopoeia

Niet alleen bij een sappig roman is het van belang om hartstocht bij de lezer op te wekken. Met het stijlfiguur Pathopoeia probeert de schrijver emoties bij de lezer op te wekken door het personage te laten spreken. Dit kan gebruikt worden om hartstocht op te wekken, verdiet te uiten of door een klaagzang van het personage. 

Stijl - Aporie

Bron

www.schrijvenonline.org

Een pragmatisch stijlfiguur waarbij de spreker of verteller zijn dilemma voorlegt aan het publiek. Bijvoorbeeld ‘wat moet doen?’ of ‘waar zal ik beginnen?’ Het stijlfiguur wordt gebruikt door schrijvers die de twijfels en onzekerheden van een karakter willen delen met de lezer. 

Stijl - Pathos

Bron

schrijvenonline.org

Het voordragen van een dramatische tekst is een vak. Kijk bijvoorbeeld naar Poetry Slam. Om het publiek te overtuigen of mee te nemen maken we gebruik van het stijlfiguur Pathos. Dit is een van de drie overtuigingsmiddelen om hartstochtelijk een tekst voor te dragen. Door veel emotie in een stuk te leggen kan een spreker het publiek meenemen. Bijvoorbeeld door gebaren of gezichtsuitdrukkingen kan men gevoelens uit te drukken.

Stijl - Evidentia

Bron

schrijvenonline.org

Om een scène realistischer te schrijven is het soms handig om gebruik te maken van een zintuigelijke beschrijving. Het geeft het verhaal een realiteits- effect doordat de lezer zich beter kan inleven in de gebeurtenis. Deze aanschouwelijke, levendige beschrijving behoort tot het stijlfiguur Evidentia.

Stijl – Historisch presens

Bron

www.schrijvenonline.org

Bij het schrijven van een historisch roman of biografie kan het helpen om je verhaal in de tegenwoordige tijd te zetten. Dit maakt het verhaal levendiger en zo kan de lezer zich beter inleven in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt.

Stijl – Woordenschat

Bron

www.schrijvenonline.org

Voor een schrijver zijn woorden rijkdom. Hoe meer woorden je kent hoe meer variaties je en nuances je kunt aanbrengen in een tekst. Met een grote woordenschat kun je gevoelens verfijnd uitdrukken en clichés voorkomen. Als schrijver moet je verzamelen, heel veel woorden verzamelen.

Stijl - Karakterbeschrijving

Bron

schrijvenonline.org

Bij het schrijven van personages hoort de karakterbeschrijving. Hoe reageert het personage op situaties, wat voor humeur heeft hij en wat zijn zijn meningen. Voor schrijvers is de karakterbeschrijving cruciaal omdat het een personage geloofwaardig en menselijk maakt. Inleving in het karakter van je personage is de sleutel naar een geloofwaardig verhaal.

Stijl – Raadsel

Bron

www.schrijvenonline.org

Als je spanning wilt opbouwen of de hersenen van je lezer flink wilt laten kraken is het invoeren van een raadsel in je verhaal een mogelijke manier om dit te doen. Vaak levert het een speelse of juist duistere toevoeging aan het verhaal.

Stijl – Anamneses

Bron

www.schrijvenonline.org

Bij het schrijven van een biografie of autobiografie is het de kunst om herinneringen uit een (ver) verleden op een zo levendig mogelijke manier naar voren te halen. Hoe meer je je kunt inleven in het verleden, des te meer het verleden weer gaat leven. Het stijlfiguur Anamneses gaat over het oproepen van herinneringen.

Stijl - Homoeoteleuton

Ongemerkt sluipen er in veel van onze teksten fouten die we ondanks aandachtig redigeren over het hoofd zien, bijvoorbeeld leenwoorden en leenvertalingen. Sommige leenwoorden raken ingeburgerd, terwijl andere onopgemerkt verdwijnen. In samenwerking met het Groot retorisch woordenboek komt er wekelijks een stijlfiguur aan bod. Deze keer Homoeoteleuton: