Stijl - Karakterbeschrijving

Bij het schrijven van personages hoort de karakterbeschrijving. Hoe reageert het personage op situaties, wat voor humeur heeft hij en wat zijn zijn meningen. Voor schrijvers is de karakterbeschrijving cruciaal omdat het een personage geloofwaardig en menselijk maakt. Inleving in het karakter van je personage is de sleutel naar een geloofwaardig verhaal.

Karakterbeschrijving 

Èthopoeia (ethopee); synoniem: karakterschildering, karaktertekening, ze- denschildering.
Onderdeel van een persoonsbeschrijving. De beschrijving van een typisch karakter is als zelfstandig genre geïntroduceerd door Theo- phrastus (Èthikoi charaktères) en werd onder an- deren nagevolgd door C. Huygens (Zedeprinten) en La Bruyère (Charactères). Later werd de speci- fieke karakterschets een onderdeel van de bio- grafie, de (psychologische) roman en het karak- terdrama. Hij komt ook voor in pleidooien van gerechtszaken. 

Voorbeeld 

‘Hij was een “vat vol tegenstrijdigheden”. Scherp als een vlijm en zacht als een meisje, voelde hij zelf altijd het eerst de wonde die zijn bittere woorden geslagen hadden, en hij leed onder meer dan de gekwetste..(Multatuli Max Havelaar).

Het Groot Retorisch Woordenboek

Ongemerkt sluipen er in veel van onze teksten fouten die we ondanks aandachtig redigeren over het hoofd zien. In samenwerking met het Groot retorisch woordenboek komt er wekelijks een stijlfiguur aan bod.

Het Groot Retorisch Woordenboek is nu verkrijgbaar voor €22,50. Meer informatie vind je hier.

Tijdelijke aanbieding: wie nu een abonnee werft voor Schrijven Magazine of zelf abonnee wordt, krijgt het Retorisch Woordenboek (t.w.v. € 22,50) cadeau!

Werf een abonnee  Word abonnee    

Bron

schrijvenonline.org

Techniek