Afbeelding

Bron Pexels

Schrijven maakt gelukkig, maar waarom?

schrijven maakt gelukkigSchrijven maakt gelukkig – dat is de conclusie van zo ongeveer ieder psychologisch onderzoek naar de effecten van schrijven. Maar waarom maakt schrijven gelukkig? Het antwoord op die vraag vind je in het komende nummer van Schrijven Magazine. Wij geven alvast een voorproefje.

Door Marije Catsburg

In de VS zijn ze al razend populair en ook in Nederland en Vlaanderen zien we ze steeds vaker: gratitude journals, oftewel dankbaarheidsdagboeken. Deze persoonlijke schrijfboekjes passen perfect in het straatje van mindfulness, bullet journals en de grote behoefte om even stil te staan in deze drukke wereld. En van het bijhouden van zo’n dankbaarheidsdagboek blijken we nog écht gelukkiger te worden ook.

Count your blessings

Een gratitude journal illustreert mooi hoe woorden op papier zetten onze emotionele toestand kan verbeteren. In een gratitude journal schrijf je iedere dag op waar je dankbaar voor bent. Bijvoorbeeld een goed gesprek met een vriendin of een aardig gebaar van een collega. Psychologiestroming Positive Psychology besteedt veel aandacht aan dankbaarheid. Onderzoeken tonen namelijk aan dat gevoelens van dankbaarheid mentale en lichamelijke gezondheidsvoordelen hebben en dat mensen die structureel aandacht geven aan dat waar ze dankbaar voor zijn, gelukkiger zijn dat mensen die dat niet doen. Het Engelse spreekwoord ‘Count your blessings’ bestaat dus niet voor niks.

Optimistischer, enthousiaster én vastberadener

Robert A. Emmons (wereldwijd leidend wetenschappelijk expert op het gebied van dankbaarheid) & Michael E. McCullough (psycholoog) deden al in 2003 onderzoek naar de werking van dankbaarheidsdagboekjes. Onderzoeksdeelnemers die iedere week vijf dingen opschreven waar ze dankbaar voor waren, bleken optimistischer vooruit te kijken naar de volgende week en het leven in het algemeen. Ook besteedden zij meer tijd aan sporten en hadden ze minder lichamelijke klachten. Deelnemers die iedere dag zo’n dagboekje invulden waren ook enthousiaster, vastberadener en alerter dan deelnemers die dat niet deden. Ze bleken behulpzamer te zijn én meer vooruitgang te boeken bij het behalen van hun persoonlijke doelen in vergelijking met de mensen die geen gratitude journal bijhielden.

In 5 stappen aan de slag met een gratitude journal

2019 is net begonnen, wij geven je nog even een extra goed voornemen: een dankbaarheidsdagboek bijhouden. Hoe ga je te werk?
1. Kies eerst een mooi notitieboekje waar je in gaat schrijven. Wil je ‘on the go’ kunnen schrijven of maak je er aan het einde van de dag een momentje van? Afhankelijk daarvan kan je kiezen voor een pocket-model of een groter boekje.

Wil je het hele artikel lezen? Je vindt het in het komende nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 1 februari verschijnt.


Ben je nog geen abonnee? Neem vóór maandag 21 januari 16:00 u. een abonnement, dan krijg je dit nummer thuisgestuurd. Meld je nu aan, en profiteer van introductiekorting.

MELD JE AAN