Afbeelding

Bron: Unsplash

5 redenen waarom schrijven gelukkig maakt

De reden waarom je schrijft is voor veel mensen anders. Sommigen willen een eigen wereld creëren, anderen willen hun gevoel op papier zetten. Maar er geldt één reden voor elke schrijver: we worden er blij van. Anders zouden we het namelijk niet doen. Gelukkig is schrijven ook nog eens gezond voor je, waardoor het een prima hobby is. Maar wat zijn nu de gezonde effecten van schrijven waardoor we ons gelukkiger gaan voelen?

1: Het werkt ontspannend

Als je de hele dag op kantoor e-mails wegwerkt, terwijl de kans op overwerk naarmate de uren verstrijken steeds groter wordt, dan lijkt het soms even allemaal te veel. Dan is het heerlijk dat je bij thuiskomst weer even in je eigen verhaal kunt duiken. Hier zwaai jij namelijk met de scepter, hier ben jij de baas! Jij bepaalt wat er gebeurt en waarom. Dit gevoel van controle hebben voelt heerlijk ontspannend. Jij bepaalt of er iets onverwachts gebeurt of niet. Niemand die je hier zegt of je goed of fout bezig bent.

2: Het zorgt voor routine

Niet alleen is het prettig om controle te hebben over je verhaal, je hebt ook iets om naar uit te kijken. Je kunt zelf bepalen wanneer je schrijft. Is dat in de ochtend, of in de avond? Er zijn geen verkeerde antwoorden. Heb je al de hele dag zin om jouw verhaal verder te ontwikkelen? Je hoeft niet langer na te denken over wat je doet met je vrije tijd. Zo kun je elke dag een tijdstip uitkiezen waarop je even écht voor je verhaal gaat zitten. Deze structuur zorgt ervoor dat je in een lekkere ‘flow’ blijft zitten.

3: Je verwerkt je gevoelens en emoties

We weten allemaal dat wanneer je ergens mee zit, het goed is om dat gevoel te uiten. Vaak is dat tegen vrienden of familie, maar je kunt ook jezelf helpen door je gedachten op een rijtje te zetten. Wat voel je? Zet het op papier! Dat kan in de vorm van een dagboek, maar ook als fictie, poëzie of in de vorm van freewriting. Als je een rotdag hebt gehad, spuw je gal dan op het papier. Laat een personage tegen dezelfde problemen aanlopen. Hoe pakt hij of zij het aan? Laat hem die gevatte comeback geven of wél die ene collega uitschelden. Of als je in een morbide bui bent, laat het dan maar eens slecht aflopen. Het werkt ontzettend therapeutisch om je humeur te manifesteren op het papier. Dan loop je er zelf niet langer alleen mee rond.

4: Het zorgt voor sociale binding

We zijn nu eenmaal allemaal gezelschapsdieren. De een misschien wat meer dan de ander, maar we zoeken allemaal emotionele connecties met onze medemensen. Dat kan natuurlijk ergens op een terrasje, maar waarom laat je mensen niet ook binnen in jouw creatieve denkkamer door ze je verhalen te laten lezen? En zelf kun je ook de verhalen van anderen lezen. Ga samen discussiëren over de teksten die jullie geschreven hebben. Zo hou je elkaar scherp. Je kunt zelfs bij een schrijversclub aanschuiven, waar dit juist het hele doel is. Ook online kan je verbinding aangaan door te schrijven, bijvoorbeeld binnen onze UKV-groep!

5: Je mag er trots op zijn

Je bent kunstzinnig bezig, en dat verdient erkenning. Je motiveert jezelf om deze hobby te blijven ontwikkelen. En na een tijdje heb je een verhaal waar jouw naam op mag staan. Je kunt ervoor kiezen dit te delen met de wereld, of voor jezelf te houden. Wat je ermee doet maakt niet uit. Jij hebt het zélf helemaal bedacht en geschreven. Dat kan niemand ooit van je afpakken. Je kunt alleen nog maar verder doorbouwen op alles dat je al geschreven hebt. Zo eindig je vanzelf met pagina’s aan teksten die het daglicht nooit zouden zien als jij ze niet geschreven zou hebben.