Start » Nieuws » Schrijfprobleem #8: niet willen leren van voorgangers

Schrijfprobleem #8: niet willen leren van voorgangers

23 Juli 2012

Je kunt leren van je voorgangers, als je er open voor staat.Je zult menig aspirant schrijver horen zeggen: ik lees geen werk van anderen, want dat beïnvloedt mijn stijl. Lees verder om erachter te komen waarom je juist kunt leren schrijven van auteurs die het vak al kennen.

Sommige mensen worden geboren met een pen in de hand. Ze schrijven prachtige verhalen zonder dat ze namen als Hemingway of Beckett kennen. Dat klinkt als een droom, en dat is het ook. Iedere schrijver heeft moeten zweten om zijn of haar stijl te ontwikkelen.

Schrijven is een vak, en een vak moet je leren. En sommige mensen leren nu eenmaal sneller dan anderen, net zoals die student die na één nacht blokken zijn tentamen foutloos maakt, terwijl zijn klasgenoten moeten zwoegen voor dat zesje. Eerlijkheid heeft er niks mee te maken; zo zit het leven nu eenmaal in elkaar. Wat we wel kunnen doen, is leren van elkaar. Want als startende tekenaars hun vak leren door over te tekenen, waarom zou je bij schrijven dan niet op dezelfde manier te werk gaan?

Zet je dus over die drempel heen en lees het werk van bekende auteurs. Bestudeer hun werk, analyseer hun stijl, de manier waarop ze de plot vormgeven en je als lezer in het verhaal trekken. De beste vraag die je jezelf telkens kunt stellen tijdens het lezen, is: ‘Waarom schrijft de auteur dit?’ Vogel uit wat de beweegredenen van de auteur zijn voor bepaalde fragmenten en wat voor effect dit heeft in het verhaal.

Als je het werk van anderen leest, is het van belang dat je varieert. Lees dus niet het gehele oeuvre van één auteur, maar ga bijvoorbeeld een top 10 lijst af, of lees eens een genre dat je normaal niet leest. Als iets succes heeft, dan is daar een reden voor. Lees het en kom erachter, ook al interesseert het verhaal van het boek je helemaal niet. Je leest immers niet alleen voor je plezier, maar ook om te leren.

Bedenk ook dat als een auteur iets doet, je het niet blindelings moet kopiëren. Laat je inspireren en sla vervolgens je eigen weg in. Schrijven blijft immers iets dat dicht bij je hart ligt, dus gebruik dat als startpunt. Lees dus om trucs in het schrijven te vinden en hanteer die op jouw eigen manier. Zodra je die combinatie maakt - jouw gevoel plus de techniek - zul je pareltjes produceren.

Limiteer je bovendien niet aan boeken. Het schrijven van een verhaal is één ding, maar als je het als boek wilt uitgeven, doe je er goed aan het hele proces te bestuderen. Kijk films, vergelijk de plot met die van een boek, en analyseer vooral de marketingstrategie van bekende auteurs. Je boek staat of valt immers bij promotie.

Bron: www.schrijvenonline.org

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Schrijfprobleem #7: geen conflict hebben
- Schrijfprobleem #6: je doelgroep niet kennen
- Schrijfprobleem #5: te weinig voorbereiding
- Schrijfprobleem #4: geen regels breken
- Schrijfprobleem #3: niet beginnen met schrijven


Tags:
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN