Afbeelding

Bron Pixabay

Researchen voor een familieverhaal, hoe doe je dat?

Een familieverhaal zet je niet op papier zonder onderzoek te doen. Je kunt beginnen met je broers en zussen interviewen, maar je hebt wellicht ook informatie nodig over familieleden die zijn overleden. Stel je zoekt naar de levensgeschiedenis van je overleden oma. Hoe pak je het researchen aan? Je leest het in het komende nummer van Schrijven Magazine.

TIP: Stap 2: Verzamel informatie uit je eigen geheugen en interview familieleden
Familieleden en hun goede vrienden zijn warme bronnen, ze vertellen je details die je nodig hebt om het verhaal en personages tot leven te brengen. Ook kunnen ze je algemene informatie geven, zoals wanneer en waar je oma is geboren en wanneer en met wie ze trouwde. Interview in chronologische volgorde: eerst de oudste, dan de jongste. Dat schept overzicht in je research, en de kans is groter dat de oudste eerder overlijdt, dan heb je die persoon in elk geval al gesproken. Voor informatie over je oma’s karakter kun je ook kennissen en goede vriendinnen van haar (die nog wel leven) interviewen. Stel directe en open vragen, dan krijg je eerder de informatie die je nodig hebt dan wanneer je voor iemand ruimte openlaat om de vraag anders te interpreten dan je bedoeld had.


Meer tips? Je vindt ze in het decembernummer van Schrijven Magazine. Nog geen abonnee? Meld je vóór maandag 3 december 16:00 aan, dan ligt dit nummer omstreeks 14 december in je brievenbus.

MELD JE AAN