Afbeelding

Bron Pixabay

Psychologische en emotionele impact van luisterboeken groter dan van films

luisterboek kopen Volgens een onderzoek van University College London zorgen luisterboeken voor een grotere emotionele en psychologische impact dan boekverfilmingen. Dat concludeerden de onderzoekende psychologen na het experimenteren met scenes uit bekende verhalen in de genres crime, fantasy, actie en klassiek.

102 deelnemers tussen de 18 en 55 jaar deden mee aan het onderzoek naar de psychologische impact van audio- versus beeldgeoriënteerde media. Onder andere Game of Thrones, Girl on the Train, Great Expectations en Silence of the Lambs waren onderdeel van het onderzoek. De resultaten lieten zien dat het luisteren naar audioboeken een grotere emotionele impact heeft dan het bekijken van dezelfde scènes op beeld.

Dr Joseph Devlin (UCL Psychology & Language Scienes): ‘Deelnemers gaven achteraf zelf aan dat ze zich minder betrokken voelde bij de audioboeken, maar de resultaten gaven het tegenovergestelde aan. Dit kan een spannende ontwikkeling zijn voor de industrie.’
De resultaten waar Devlin op doelt, zijn de gegevens van onder andere de lichaamstemperatuur en hartslag. De resultaten waren consistent bij de verschillende genres en leeftijden van deelnemers.

Audioboek maken

Voortaan misschien toch maar een audioboek als groot einddoel hebben, in plaats van een boekverfilming. De laatste jaren neemt de populariteit van luisterboeken flink toe, onder andere door de opkomst van platformen zoals Storytel die audioboeken toegankelijker maken.

Bron: University College London

Uitgeven