Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
3 voordelen van luisterboeken
De verkoop van luisterboeken is flink aan het groeien en appslicaties om luisterboeken mee af te spelen, worden steeds populairder. Zeker de moeite waard dus om je eens te verdiepen in de mogelijkheid om er zelf een uit te brengen. Wat zijn de voordelen van een luisterboek?
1. Je bereikt een breder publiek
Het grootste voordeel van luisterboeken is dat je hiermee een andere markt kunt aanboren dan met je gedrukte boek: de niet-lezers. Deze mensen hebben of nemen geen tijd om rustig te gaan zitten en een boek te lezen. Wel zijn ze bijvoorbeeld veel onderweg en hebben ze behoefte aan entertainment: het luisterboek biedt dan een mooie kans. Een boek luisteren is een laagdrempelige manier om kennis te maken met literatuur. Met luisterboeken bereik je dus een groter publiek.
2. Je kunt je boek een extra dimensie geven
Volgens velen is een bijkomend voordeel dat auteurs die zelf hun eigen boeken inspreken, een extra dimensie aan het verhaal kunnen geven. Hierdoor wordt het luisteren van een boek een bijzondere ervaring voor de ‘lezer’.
3. De kosten zijn relatief laag
Een derde voordeel van luisterboeken is dat je niet te maken hebt met voorraadbeheer. Je hoeft het boek niet te herdrukken, geen nieuwe voorraad in te kopen en niet te investeren in materiaal. Zodra je bestand klaar is, kan het eindeloos opnieuw gedownload worden. De kosten van een luisterboek maken zijn relatief laag en zeker nu de markt van luisterboeken flink aan het groeien is, valt er ook zeker wat te verdienen aan luisterboeken. De royalty’s moet je doorgaans wel delen met de ‘stem’ van je luisterboek. Wil je dit niet, dan kun je het boek natuurlijk ook zelf inspreken, als je uitgeverij hiermee akkoord gaat.
Initiatief bij uitgeverij
Uitgeverij Rubinstein werkte tot enkele jaren geleden samen met Storytel als leverancier van luisterboeken. Eva Brobbel, PR-medewerker bij Rubinstein, vertelt dat het initiatief om een luisterboek te maken niet bij de auteur ligt, maar bij de uitgeverij. Doorgaans geldt dat alleen reeds gepubliceerde manuscripten verwerkt worden tot luisterboek. Wanneer je als schrijver zelf interesse hebt in het uitbrengen van een luisterboek, raadt Rubinstein aan je uitgeverij te vragen naar de mogelijkheden. Zeer waarschijnlijk zullen zij alleen een audioversie willen maken van je boek als ze verwachten dat deze goed zal verkopen.
Bronnen:
Gerelateerd
Uitgeven
Service
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!