Start » Nieuws » 3 voordelen van luisterboeken

3 voordelen van luisterboeken

15 December 2016

Bron PixabayDe verkoop van luisterboeken is flink aan het groeien en appslicaties om luisterboeken mee af te spelen, worden steeds populairder. Zeker de moeite waard dus om je eens te verdiepen in de mogelijkheid om er zelf een uit te brengen. Wat zijn de voordelen van een luisterboek?

1.      Je bereikt een breder publiek

Het grootste voordeel van luisterboeken is dat je hiermee een andere markt kunt aanboren dan met je gedrukte boek: de niet-lezers. Deze mensen hebben of nemen geen tijd om rustig te gaan zitten en een boek te lezen. Wel zijn ze bijvoorbeeld veel onderweg en hebben ze behoefte aan entertainment: het luisterboek biedt dan een mooie kans. Een boek luisteren is een laagdrempelige manier om kennis te maken met literatuur. Met luisterboeken bereik je dus een groter publiek.

2.      Je kunt je boek een extra dimensie geven

Volgens velen is een bijkomend voordeel dat auteurs die zelf hun eigen boeken inspreken, een extra dimensie aan het verhaal kunnen geven. Hierdoor wordt het luisteren van een boek een bijzondere ervaring voor de ‘lezer’.

3.      De kosten zijn relatief laag

Een derde voordeel van luisterboeken is dat je niet te maken hebt met voorraadbeheer. Je hoeft het boek niet te herdrukken, geen nieuwe voorraad in te kopen en niet te investeren in materiaal. Zodra je bestand klaar is, kan het eindeloos opnieuw gedownload worden. De kosten van een luisterboek maken zijn relatief laag en zeker nu de markt van luisterboeken flink aan het groeien is, valt er ook zeker wat te verdienen aan luisterboeken. De royalty’s moet je doorgaans wel delen met de ‘stem’ van je luisterboek. Wil je dit niet, dan kun je het boek natuurlijk ook zelf inspreken, als je uitgeverij hiermee akkoord gaat.

Initiatief bij uitgeverij

Uitgeverij Rubinstein werkte tot enkele jaren geleden samen met Storytel als leverancier van luisterboeken. Eva Brobbel, PR-medewerker bij Rubinstein, vertelt dat het initiatief om een luisterboek te maken niet bij de auteur ligt, maar bij de uitgeverij. Doorgaans geldt dat alleen reeds gepubliceerde manuscripten verwerkt worden tot luisterboek. Wanneer je als schrijver zelf interesse hebt in het uitbrengen van een luisterboek, raadt Rubinstein aan je uitgeverij te vragen naar de mogelijkheden. Zeer waarschijnlijk zullen zij alleen een audioversie willen maken van je boek als ze verwachten dat deze goed zal verkopen.

Bronnen:

Digital Book World
Ereaders.nl
Storytel
Rubinstein

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Luisterboeken blijven gekocht worden
- Luisterboeken ingesproken door Hollywoodacteurs
- The Black Sheep Indie: iedereen kan een eBook uitbrengen
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN