Afbeelding

5 tips om een luisterboek te maken

Beeld Pexels

5 tips om een luisterboek te maken

5 tips om een luisterboek te maken Wanneer je een boek geschreven hebt, wil je graag dat het gelezen wordt. Er is echter een groep mensen voor wie een geschreven tekst niet toegankelijk is. Dan is een luisterboek een uitkomst.

Hoe wordt je boek een luisterboek? We zetten de mogelijkheden op een rij en we beginnen bij de goedkoopste optie.

1. Gratis: de app op je smartphone

De meest toegankelijke en goedkope manier om zelf een eenvoudig luisterboek te maken, is door de spraakrecorder op je smartphone te gebruiken. Je opent de app, klikt op start, spreekt de tekst in, slaat de opname op en klaar is je ‘boek’. Je kunt het bestand nu sturen naar wie je wilt of publiceren op social media of op je eigen site.

Een paar tips voor een goede opname:

Spreek helder, duidelijk en vooral niet te snel, zorg dat er geen bijgeluiden zijn, zet de recorder op pauze wanneer je een bladzij omslaat of wanneer je kuchen moet, en lees verder wanneer het weer stil is om je heen.

Geef je opname iets extra’s
Wil je je opname een bijzondere boost geven, download dan het gratis programma Audacity, dat allerlei opties kent, bijvoorbeeld stemvervorming, vertraging, versnelling, het toevoegen van extra geluidssporen waar je meerdere stemmen, geluiden of muziek kan toevoegen.

2. Betalen met gesloten beurs: de muziekstudio

Benader een muziekstudio. Dat klinkt gemakkelijker dan gezegd, maar bij kleinschalige concerten lopen soms artiesten rond die een (kleine) studio aan huis hebben. Als ze jouw project zien zitten, vinden ze het mogelijk fijn om samen een productie te maken. Jullie slaan dan twee vliegen in één klap: jij levert het verhaal, de ander versterkt het met zijn vaardigheden en wie weet, zelfs met zijn muziek. Of andersom: jij tilt met je verhaal de muziek van de ander naar een hoger niveau. Een echte win-winsituatie die niemand geld kost - enkel tijd, aandacht en energie.

3. De studio van de lokale of regionale omroep

Misschien ken je mensen bij de lokale of regionale omroep. Als je geluk hebt, mag je daar je tekst (laten) inspreken, waarna - met nog een beetje meer geluk - een geluidstechnicus er de schoonheidsfoutjes uithaalt en er een helder audiobestand van maakt. Als tegenprestatie neem je een dikke bos bloemen mee. Misschien beter om deze activiteiten geheim te houden, want niet elke omroep zal dit gebruik van de apparatuur waarderen.

4. Volgens een tarief: de professionele studio

Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het verzorgen van audio-uitgaves. Zij laten je boek  inspreken door een professionele stemauteur in een professionele studio. Wees erop bedacht  dat je met een commerciële partij te maken hebt. Je zult in de buidel moeten tasten voor de productie van je luisterboek. Verdiep je terdege in het contract en maak een overzicht van kosten en opbrengsten. Als je zelf geen bedrijf hebt, vergeet dan niet dat er over de kosten btw berekend wordt!

5. Soms gaat het gratis en krijg je geld toe: via Dedicon

Dedicon is een stichting die zich inzet om boeken, kranten en tijdschriften toegankelijk te maken voor mensen met een leesbeperking. Dit doet men o.a. door teksten van uitgaven in te spreken. Indien men jouw boek geschikt vindt voor de collectie, brengt men je uitgever  daarvan op de hoogte. Jij krijgt een cd met de ingesproken tekst. Daarna ontvang je een bedragje als productievergoeding. Via de site Passend Lezen kunnen abonneehouders je boek beluisteren. Informatie vraag je op via deze gegevens.

Hoe zit het met de rechten?

Bestudeer het contract met je uitgever - of het nu een pod-uitgever is of een reguliere - om te weten of je het recht hebt om van jouw boek een luisterboek te (laten) maken en dit te publiceren. Breng je je boek uit in eigen beheer, dan ben je zelf baas over alle rechten.

Door Thérèse Major

Thérèse Major is auteur en schrijfcoach. Haar werk verscheen bij o.a. de uitgeverijen Querido en Nieuw Amsterdam. Bij Schrijven Online verzorgt zij de cursus Literair proza schrijven, kun je dat leren? en Ieder kind kan verhalen schrijven. In de Taalwerkplaats Drenthe organiseert zij o.a. elke eerste zondag van de maand een Schrijverscafé.

Techniek