Afbeelding

Beeld: Shutterstock

Op vakantie met Schrijven Online – Griekenland

De zomervakantie is begonnen, maar dat betekent niet dat pen en papier onder een laag stof moeten verdwijnen. Vakantie is het uitgelezen moment om je relaxte hersenen aan het werk te zetten en je inspiratie in woorden om te zetten. Schrijven Online neemt je deze zomer met zich mee op een rondreis langs negen landen. Maar het zou geen Schrijven Online zomervakantie zijn als we alleen maar liggen te bakken op het strand. Nee, tijdens deze vakantie gaat er geschreven worden!

Mykonos

We gaan het deze keer in Griekenland wat anders aanpakken. We reizen niet het hele land door, maar gaan naar het eiland Mykonos en blijven daar. De Griekse eilanden zijn geliefde settings voor zowel films als boeken. Denk maar aan Mamma Mia, Shirley Valentine en The Bourne Identity. Tijdens ons verblijf op Mykonos gaan we, in plaats van een aantal kleine opdrachten, werken aan een groter project: een novelle.

Kennismaking

Voordat we na kunnen denken over onze novelle moeten we het eiland leren kennen. We beginnen in Mykonos stad, een stad aan de westkust. Mykonos past in het plaatje van de rest van de Cycladen en staat bekend om zijn kleine witte huisjes met platte daken en de vijf iconische windmolens. Ondanks dat het weinig van de oude beschaving laat zien is het toch een enorme toeristische trekpleister. Er is dan ook een bruisend nachtleven te vinden in het stadje. Belangrijker is dat Mykonos het tolerantste is van alle eilanden en open staat voor homoseksualiteit en naaktrecreatie.

Mykonos is de stad waar we inspiratie opdoen voor onze personages. Kijk goed om je heen wie je allemaal tegenkomt en in welke omgeving en situatie. Waarom is jouw personage op Mykonos? Hoe ziet hij of zij eruit en in welke kringen begeeft hij of zij zich? Noteer details in Mykonos stad die jouw opvallen en welke je later kunt gebruiken bij het ontwikkelen van je personages.

Na Mykonos stad rijden we door naar Super Paradise. Dit is een schitterend wit strand zo’n 6 kilometer van Mykonos stad. Er meren veel jachten met mensen die komen om te genieten van het strand en, vanaf het middaguur, te feesten. Dit is ook waar Super Paradise om bekend staat: de feestcultuur. Iedereen komt op dit strand om te dansen en te genieten. De champagne en cocktails vloeien rijkelijk en naakt of topless zonnen is hier toegestaan.

Waar kunnen we beter inspiratie opdoen voor het plot van onze novelle dan op Super Paradise? Wat gebeurt er allemaal op dit zo beschutte en tolerante strand waar de champagne bruist, net als het nachtleven? Is het echt allemaal zo mooi als het lijkt? Welke liefdes bloeien op wanneer de zon ondergaat?

Als laatste gaan we naar Platis Gialos om inspiratie op te doen voor de setting van onze novelle. Deze badplaats ligt tussen Super Paradise en Mykonos stad in. Het dorp ligt in een baai en is tegen de rotsen opgebouwd. Er is een schitterend zandstrand gelegen aan kristalhelder water, veel hotels en de straten zijn gevuld met schattige winkeltjes. Aan de oostelijke kant van Platis Gialos is een aanlegplaats voor boten. Hier vinden we vooral dure jachten. Ook is er veel watersport te vinden op het strand, waaronder waterscooters.

Schrijf genoeg details van Platis Gialos op om genoeg inspiratie te hebben voor het creëren van je eigen setting. Hoe zien de huizen en straten eruit? Hoe ruikt het? Hoe warm is het? Welke kleuren zie je allemaal? In andere woorden: gebruik al je zintuigen, niet alleen je ogen.

Kalafatis

Nu is het dan toch echt tijd om te beginnen met schrijven van de basis voor onze novelle. Hiervoor rijden we naar Kalafatis, een uitgestrekt en uitermate rustig dorp. Je vindt hier vrijwel niets, buitenom het strand en wat hotels. Deze rustige omgeving is perfect voor onze concentratie.

Elke dag zoeken we een rustige plek op waar we kunnen schrijven. Op de eerste dag gaan we onze personages uitwerken. Schrijf per personage een kort levensverhaal en bedenk wat deze persoon drijft, welk doel wil hij of zij vervullen? Bedenk ook hoe deze persoon eruit ziet en hoe hij of zij zich gedraagt.

Op de tweede dag gaan we de verhaallijn voor onze novelle uitschrijven. Als basis hiervoor nemen we de uitgewerkte karakterschetsen van de dag ervoor. Neem het doel van de personages als uitgangspunt voor de novelle en werk de verhaallijn verder uit met behulp van de aantekeningen die je in Super Paradise hebt gemaakt.

De derde dag gebruiken we om de setting van onze film te perfectioneren. De setting moet natuurlijk aansluiten bij de verhaallijn en de personages en deze ook aanvullen. Let bij het beschrijven en creëren van de omgeving erop dat je je ervaringen in Platis Gialos als leidraad neemt.

Ano Mera

Vanaf Kalafatis reizen we door naar Ano Mera waar we weer wat meer onder de mensen zijn. Hier gaan we de eerste versie van onze novelle opzetten. Ons verhaal moet qua omvang tussen een roman en een kort verhaal komen te liggen. We kunnen dus niet al te uitgebreid schrijven. Dit betekent dat we slim met informatie om moeten gaan en sommige details aan de verbeelding moeten overlaten.

Het volgende land waar Schrijven Online heen gaat is Turkije. Op het forum van  Schrijven Online kun je al jouw schrijfwerk plaatsen. Er zal geen redactionele feedback gegeven worden, maar onderling is er uiteraard ruimte voor feedback!

Techniek