Afbeelding

Beeld: Shutterstock

Op vakantie met Schrijven Online

Schrijven Online neemt je mee op vakantie inclusief leuke schrijfopdrachtenDe zomervakantie is begonnen, maar dat betekent niet dat pen en papier onder een laag stof moeten verdwijnen. Vakantie is het uitgelezen moment om je relaxte hersenen aan het werk te zetten en je inspiratie in woorden om te zetten. Schrijven Online neemt je deze zomer met zich mee op een rondreis langs negen landen. Maar het zou geen Schrijven Online zomervakantie zijn als we alleen maar liggen te bakken op het strand. Nee, tijdens deze vakantie gaat er geschreven worden!

Spanje

Spanje, het land van siësta, paella, stierenvechten en sangria. Nederlanders gaan graag op vakantie in dit land, en ook Schrijven Online besloot een bezoekje te brengen.

Barcelona

We beginnen onze rondreis door Spanje in Barcelona, de hoofdstad van Catalonië. De stad ligt aan de Middellandse Zee en heeft een heerlijk klimaat met lange zomers en milde winters. Je kunt er dus fijn op het strand liggen, maar de stad zit ook vol met kunst en cultuur.

Antoni Gaudi was een Catalaanse architect, die bekend staat als grondlegger van de organische architectuur. In Barcelona is ontzettend veel werk van hem terug te vinden, waaronder Casa Mila. Casa Mila is een appartementengebouw, ontworpen door Gaudi. Door het golvende oppervlak en de vele details heeft het een sprookjesachtig uiterlijk.

Opdracht
Schrijf een sprookje waarin Casa Mila de hoofdrol speelt. Dit wordt geen sprookje voor kinderen, maar voor volwassenen. Dit betekent dat je spanning, geweld en zelfs erotiek expliciet in je sprookje kunt verwerken.

Schrijf je sprookje vanuit het ik-perspectief. Wie deze ik-persoon is mag jij zelf bedenken.

Ibiza

Vanaf Barcelona reizen we verder naar Ibiza. Bij het horen van de naam van het eiland denkt men aan palmbomen, witte stranden en grote dansfeesten. Een ander kenmerk van het Spaanse eiland is de aanwezige hippiecultuur.

In de jaren zestig was Ibiza het Mekka van de hippies. Het eiland werd in die tijd overgenomen door hippies en kunstenaars die er in grote getalen neerstreken. Het was een plek van vrijheid, liefde en vooral inspiratie. Ook Nederlandse schrijvers vertrokken naar Ibiza, waaronder Harry Mulisch.

Opdracht
Om ons tussen de echte hippies te begeven bezoeken we het dorpje Santa Gertrudis. Hier vinden we talloze restaurantjes, marktjes en winkeltjes. Tussen de middag zien we voornamelijk Ibizencos, bohémiens en hippies.

De hippiecultuur staat voor vrijheid en liefde. Schrijf een gedicht over wat deze twee begrippen voor jou betekenen en de associaties die je hierbij hebt. Als jij een hippie was, wat zou je dan doen om vrijheid en liefde in je leven te brengen?

Sevilla

We begeven ons naar de zuidkust van Spanje, naar het stadje Sevilla. Het is een prachtige, oude stad met veel Arabische invloeden. Je vindt er knusse straatjes, gevuld met tapasbars, winkeltjes en cafés.

Sevilla schijnt de geboorteplaats van de Flamenco te zijn. In de Flamenco zie je duidelijk de Arabische invloeden terug. Kenmerkend zijn ook de uitbundige kleding en strakke passen. De dans wordt vooral begeleid door ritmisch geklop op wat dan ook, het knippen van de vingers en de flamencogitaar. In Casa Anselma proeven we de echte sfeer van Sevilla, met onverwachtse flamenco optredens.

Opdracht
Bezoek zo’n flamenco optreden. Schrijf een verhaal waarin deze intense dansvorm een hoofdrol speelt. Je kunt ervoor kiezen om in te zoomen op een detail van het dansoptreden, bijvoorbeeld hoe de ogen van de danseres die van haar partner vasthouden. Wat gaat er allemaal in haar hoofd om? Je kunt ook een sfeerimpressie van de omgeving schrijven. Hoe ruikt het, voel het en wat zie je allemaal? Wie zijn er aanwezig bij het optreden? Zorg in elk geval dat de lezer in jouw beleving van de dans meegetrokken wordt.

Navarra

Onze laatste stop in Spanje is de streek Navarra in het noorden van Spanje. Deze streek staat bekend om zijn wijnen en natuur. In Navarra bezoeken we het natuurpark Bárdenas Reales. 

Bàrdenas Reales is een halfwoestijn, die zelfs de meeste Spanjaarden niet kennen. Het natuurpark is een kaal, onherbergzaam gebied met prachtige rotsformaties, diepe ravijnen en schitterende hoogvlaktes. Het gebied is enorm indrukwekkend en al vaak gebruikt voor reclames en films.

Opdracht
Schrijf een kort filmscript wat zich afspeelt in Bárdenas Reales. Welk gevoel geeft het gebied je? Laat dat gevoel dienen als inspiratie voor de verhaallijn van het script. Voel je je bijvoorbeeld enorm klein en vind je de rotsen wellicht beangstigend, dan kun je eraan denken om het script een spannende draai te geven door er bijvoorbeeld een vechtscène of oorlog plaats te laten vinden.

Zorg ervoor dat het gebied een duidelijke rol speelt in het script. Beschrijf de omgeving, laat je personages tot leven komen en neem de lezer/kijker mee in jouw beleving.

Het volgende land waar Schrijven Online heen gaat is Italië! Op het forum van  Schrijven Online kun je al jouw schrijfwerk plaatsen. Er zal geen redactionele feedback gegeven worden, maar onderling is er uiteraard ruimte voor feedback!