Afbeelding
Thérèse Major
Thérèse Major
Tijdens de vakantie hoef je niet te werken, dus ook niet te schrijven - de pen kruipt echter waar hij niet gaan kan, dus het schrijven zul je vast niet helemaal kunnen laten. Maar maak het jezelf gemakkelijk: laat anderen eens het werk doen in de boomgaard (lees: op het internet) en pluk zelf de zoete vruchten.
Hieronder acht tips.
Wil je een fantastisch kant-en-klaar verhaal, ga dan naar de plotgeneratorsite Prillalar.com of Plot Generator. Je vult enkele gegevens in en met één klik heb je een kort verhaal dat je alleen maar hoeft te vertalen uit het Engels (en dat laat je Google natuurlijk voor je doen, toch?).
Zit je verlegen om een personage, een naam, een geschikte woonplaats en passende gegevens, dan worden deze voor je bij elkaar gezocht op de neppe-namen-generator. Je kiest een land, waar ook ter wereld, plus het gewenste geslacht en de leeftijd en je krijgt op een presenteerblaadje een keur aan levensechte gegevens waarmee je je verhaal als vanzelf schrijft.
Heb je alleen een naam nodig, dan tovert deze Character Name Generator met één muisklik een originele naam voor je tevoorschijn.
Inspiratie voor je verhaal krijg je bij Arrak Anagrams. Stel de taal in op Dutch, voer een naam, een zelfstandig naamwoord of een thema waarover je wilt schrijven in en met de knop Generate! vliegen de anagrammen je om de oren.
Een voorbeeld: met vrije dagen ontstaan onder andere erge vijand en end vrijage. Daar kun je wandelend met je geliefde door de natuur waarschijnlijk wel iets mee - fictief, dan!
Zoek je een titel voor je verhaal, kijk dan op Title-o-Matic. Bij elke klik op Generate Random Title komt er een bijzondere titel tevoorschijn. Klik net zo lang tot je de titel hebt die past bij je verhaal, of een die je inspireert tot een eigen titel.
Een leuke site om met je poëzie te knutselen is Visual Poetry. Je kopieert je tekst in een invoerveld waarin je tekst- en achtergrondkleur en grootte van de letters kunt aangeven. Vervolgens klik je het grote veld aan waar je tekst verschijnt, zodra je je muis laat wandelen (wel vasthouden). Met een beetje pielen kom je er vanzelf achter dat je telkens een nieuw deel van je tekst kunt invoegen, in verschillende kleuren en groottes. Zo kun je je gedicht 'tekenen' op de manier waarop jij het ziet. Een beetje jammer is dat je geen keus hebt uit diverse fonts, maar zonder dat is het ook leuk om op een regenachtige vakantiemiddag je gedicht vorm te geven.
Ga je internetloos op reis - of ga je helemaal niet op reis - dan dient de fantasie zich in de natuur aan. Liggend op je rug in het zachte gras zie je de wolken in telkens verschillende gedaantes voorbij deinen. Alsof daar boven zich van alles afspeelt - wat natuurlijk ook zo is, maar jij als schrijver moet het nog even naar beneden halen en doorvertellen!
Je atlas of wegenkaart is daarbij behulpzaam. Hemel en aarde zijn met elkaar verbonden in de schrijver dus alle kans dat, wanneer je met dichte ogen een locatie aanwijst, je meteen terechtkomt bij de plaats en de personen die in jouw verhaal de hoofdrollen spelen.
Een voorbeeld: die ene sierlijke witte wolk, tegen die sliert blauw, dat was Glückstad. En dat grote stuk grijs dat het wit helemaal opslokte: Neuland! Kan niet anders dan dat de gebroeders Rødekro en Bredebro uit het noorden stroomafwaarts zijn gevaren omdat ze alle twee in het heerlijke Bedsted gelegen hadden met de schone Tyvse. (*) En dat moest uitgevochten worden… voor je het weet, schrijf je de kaften van je atlas vol met passievolle liefdesavonturen.
(*) Over de genoemde plaatsen in Noord-Duitsland en Denemarken hoef je helemaal niets te weten om er een spannend verhaal over te schrijven. Van de vreemde en mooie dingen die daar gebeuren, weten toch ook alleen maar de wolken.
Thérèse Major is auteur en schrijfcoach. Haar werk verscheen bij o.a. de uitgeverijen Querido en Nieuw Amsterdam. In het gelijknamige Drentse dorp, Nieuw-Amsterdam, houdt zij in de Taalwerkplaats Drenthe tweewekelijks Schrijverscafé waar schrijvers elkaar ontmoeten en van feedback voorzien.
Zie ook www.theresemajor.nl
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!