Afbeelding

Beeld: Shutterstock

Op vakantie met Schrijven Online – naar Oostenrijk

Een schrijfreis door Oostenrijk met Schrijven Online. De zomervakantie is begonnen, maar dat betekent niet dat pen en papier onder een laag stof moeten verdwijnen. Vakantie is het uitgelezen moment om je relaxte hersenen aan het werk te zetten en je inspiratie in woorden om te zetten. Schrijven Online neemt je deze zomer met zich mee op een rondreis langs negen landen. Maar het zou geen Schrijven Online zomervakantie zijn als we alleen maar liggen te bakken op het strand. Nee, tijdens deze vakantie gaat er geschreven worden!

Krimmler Wasserfälle

We beginnen onze reis in het nationale park Hohe Tauern, dicht bij het dorpje Krimml. Hier bevindt zich de Krimmler waterval. Met zijn 380 meter is dit de hoogste gefaseerde waterval van Europa. Het water stort zich eerst 140 meter naar beneden, daarna 100 meter en als laatste weer 140 meter.

De hoeveelheid water in de waterval verschilt sterk per jaargetijde. In juli kan zich wel 20.000 m^3 water per uur naar beneden storten. In de winterperiode is dit veel minder. Deze grote hoeveelheid water maakt de Krimmler waterval een enorm indrukwekkend schouwspel.

Opdracht
Beschrijf de omgeving van de Krimmler waterval uitvoerig. Zorg ervoor dat je van de lezer een toeschouwer maakt. Maak gebruik van alle zintuigen en laat de lezer beleven wat jij voelt bij de aanblik van de waterval.

Dachsteinmassief

We reizen van het ene natuurgebied naar het andere. Nu bezoeken we het Dachsteinmassief nabij Salzburg. De zuidelijke oevers van de Hallstätter See grenzen aan de voet van deze bergmassa. Dit levert een bijzonder mooie omgeving op.

De hoogste top van het Dachsteinmassief bevindt zich op 2995 meter hoogte. Hiermee is het de hoogste en meest oostelijke top van de Salzburger Alpen. ’s Zomers vindt er vooral veel waterrecreatie plaats op het meer aan de voet van de bergketen.

Opdracht
Laat de omgeving van het meer met op de achtergrond de besneeuwde bergtoppen van het Dachsteinmassief op je inwerken. Kijk ook goed naar wat er op het meer plaatsvindt. Wordt er gezwommen, varen er boten, enzovoorts. Schrijf nu een haiku over de omgeving.

Eisriesenwelt

Het is nog niet klaar met de natuur in Oosterijk. Dit keer bezoeken we de ijsgrotten Eisriesenwelt bij Werfen. Dit zijn de grootste ijsgrotten ter wereld. Door de wind die door de tunnels giert en het smelten van het ijs zijn bijzondere ijsfiguren ontstaan.

De tunnels in Eisriesenwelt zijn maar liefst 42 kilometer lang. We passeren verschillende kamers vol met natuurlijke ijssculpturen. Door het schitteren van het ijs en de organische vormen die het aanneemt lijkt het alsof we door een sprookjeswereld lopen.

Opdracht
Schrijf een kort fantasyverhaal bij de grotten Eisriesenwelt. Laat je gevoel hierin leiden. Kreeg je een onheilspellend gevoel bij het zien van de ijssculpturen, dan kun je een wat spannender verhaal schrijven, zoals bijvoorbeeld over de White Walkers uit Game of Thrones. Kreeg je juist het idee dat je in een droom rondliep, dan kun je dit er ook in verwerken, zoals bijvoorbeeld de Droomgrot uit Roald Dahl’s Grote Vriendelijke Reus.

Staatsopera Wenen

Als laatste bezoeken we de stad Wenen, waar we een kijkje nemen bij de Staatsopera. Dit operahuis is het belangrijkste en grootste operahuis van Oostenrijk. Het wordt ook gezien als een van de beste operahuizen ter wereld.

Elk jaar vindt in de Staatsopera Wenen het internationaal bekende operabal plaats. Dit is het officiële bal van de Republiek Oostenrijk. Er komen talloze gasten op af, waaronder internationale sterren. Tijdens dit bal maken 120 jonge paren hun entree, er wordt opera gezongen en er wordt ballet gedanst.

Opdracht
Het operabal doet meteen denken aan het bal uit The Phantom of the Opera. In deze film leeft een verminkte operageest in een operagebouw in Frankrijk. Tijdens het bal valt hij de aanstaande man van de vrouw op wie hij verliefd is aan.

Schrijf een korte thriller à la The Phantom of the Opera, welke plaatsvindt in de Staatsopera Wenen.

Het volgende land waar Schrijven Online heen gaat is Griekenland. Op het forum van  Schrijven Online kun je al jouw schrijfwerk plaatsen. Er zal geen redactionele feedback gegeven worden, maar onderling is er uiteraard ruimte voor feedback!

Techniek