Afbeelding

Beeld: Shutterstock

Op vakantie met Schrijven Online

Ga mee op schrijfvakantie met Schrijven OnlineDe zomervakantie is begonnen, maar dat betekent niet dat pen en papier onder een laag stof moeten verdwijnen. Vakantie is het uitgelezen moment om je relaxte hersenen aan het werk te zetten en je inspiratie in woorden om te zetten. Schrijven Online neemt je deze zomer met zich mee op een rondreis langs negen landen. Maar het zou geen Schrijven Online zomervakantie zijn als we alleen maar liggen te bakken op het strand. Nee, tijdens deze vakantie gaat er geschreven worden!

Italië

Vanuit Spanje steken we over naar Italië. Espresso, Vespa’s, heerlijk ijs en vooral de zon, wij zijn er klaar voor!

Sicilië

We beginnen de tocht door Italië op het eiland Sicilië in de Middelandse Zee. Het landschap varieert er van groene bebossing in het noorden tot een vulkaan in het oosten, de Etna. Wij begeven ons naar het plaatsje Piazza Armerina in het midden van Sicilië.

Dicht bij deze plaats bevindt zich de Villa Romana del Casale, een villa uit circa 300 na Christus. Het is tot nu toe onduidelijk wie de villa gebouwd heeft, maar het bouwwerk staat bekend om de vele vloermozaieken die aanwezig zijn.

Opdracht
Bij Ekphrasis poëzie neem je een bestaande kunstvorm als uitgangspunt voor een gedicht. Het is niet de bedoeling dat je het kunstwerk alleen maar beschrijft, je moet er juist een nieuwe dimensie aan toe voegen. Meer uitleg over deze dichtvorm vind je hier.

Kies een mozaiek uit in de Villa Romana del Casale dat jou aanspreekt. Schrijf over deze mozaiek een Ekphrasis gedicht.

Alberobello

Vanuit Sicilië reizen we naar het vasteland van Italië, naar de provincie Bari. Hier bezoeken we het dorpje Alberobello, wat vernoemd is naar de uitgestrekte eikenbossen die het plaatsje ooit omgaven. Nu zijn de vele trulli die het dorp sieren de grootste trekpleister.

Een trullo (meervoud trulli) is een typsich Zuid-Italiaans bouwwerk. De huisjes zijn wit met ronde puntdaken. Het dak is vaak versierd met christelijke of magische symbolen. Deze huizen worden gebouwd zonder het gebruik van cement. Dit zodat ze vroeger gemakkelijk op te bouwen en af te breken waren, waardoor de bewoners de belasting konden ontduiken.

Opdracht
Wonen in een huis wat je elk moment af moet kunnen breken heeft vele gevolgen voor je leefwijze. Je kunt weinig meubels in je huis hebben staan en decoratie is nou ook niet echt handig.

Beschrijf hoe jij vroeger in een trullo gewoond zou hebben. Waar zou je rekening mee houden en zou je er fijn en relaxed kunnen wonen?

Rome

When in Rome ... gaan we eens een keertje niet naar de Trevifontein of de Spaanse trappen. Althans, niet om te schrijven. Daarvoor begeven we ons naar de hippe wijk Monti! De wijk zit vol met vintagewinkeltjes en ateliers. ’s Avonds verandert het in een bruisende uitgaanswijk.

Monti zit boordevol met gezellige terrassen en cafés. Het centrale plein in de wijk staat vaak stampvol met jongeren die met een flesje of een glas in de hand bij de eeuwenoude fontein op het plein staan. We strijken neer op één van de terrassen aan het plein en genieten van de Italiaanse avond.

Opdracht
Geef je ogen goed de kost en observeer de jongeren die het plein bevolken. Wat zijn ze aan het doen? Hoe gedragen ze zich? Hoe is de sfeer die er hangt?

Kies één van de aanwezige mensen uit en creëer een personage bij deze persoon. Waarom is hij of zij hier aanwezig? Wat gebeurt er? Hoe voelt hij of zij zich op dit moment?

Venetië

We eindigen onze reis door Italië in Venetië. Een favoriete bestemming van vele Nederlanders door het romantische imago van de stad. Velen willen de gondels op zijn minst één keer gezien hebben.

Venetië is een beroemde filmset. De films die er spelen zijn vaak romantisch, maar toch zeker niet allemaal. Waar de kanalen overdag een liefdevolle en intieme setting bieden, kunnen zij ’s nachts veranderen tot een duistere en mysterieuze omgeving.

Opdracht
Wij gaan niet de liefdevolle kant van Venetië benadrukken, maar juist die duistere zijde. Wat gebeurt er na zonsondergang in het zo romantische stadje? Wat schuilt er onder het wateroppervlak of in één van de vele donkere hoeken?

Schrijf een kort filmscript voor een thriller die zich afspeelt in Venetië. Gebruik de elementen die normaal gesproken als romantisch worden gezien, zoals bijvoorbeeld de gondels, nu juist om spanning op te wekken.

Het volgende land waar Schrijven Online heen gaat is Oostenrijk! Op het forum van  Schrijven Online kun je al jouw schrijfwerk plaatsen. Er zal geen redactionele feedback gegeven worden, maar onderling is er uiteraard ruimte voor feedback!

Techniek