Poetry International Festival: tips van een dichter

Een verslag van het Poetry International Festival, met dichttips. 7 t/m 11 juni vond in Rotterdam de 47e editie van het Poetry International Festival plaats. Schrijven Online bezocht de tuinlezing in het Trompenburg Arboretum en de Masterclass poëzie schrijven van Sinéad Morrissey.

Poëzie in de natuur

Het Trompenburg Arboretum is een schitterende bomen- en plantentuin in Rotterdam. Onder één van de vele bomen in de tuin stond een bescheiden podium met daaromheen een twintigtal witte, plastic stoelen.

Tussen de fluitende vogels, mekkerende schapen en in de warme zon droegen Jeet Thayil, Esther Kinsky, Luis Chavez en Ruth Lasters hun werk voor. De geluiden van de natuur, vermengt met de voordrachten van de dichters zorgden voor een extra dimensie in de gedichten. Het extra halfuur geduld wat gevraagd werd van de toehoorders voordat de eerste dichter begon, werd draaglijk door de geweldige omgeving.

Ekphrasis poëzie

Ierse dichter Sinéad Morrissey liet het publiek tijdens haar masterclass kennis maken met ekphrasis poëzie. Deze vorm van poëzie brengt een al bestaand object opnieuw tot leven en geeft het een extra betekenis.

Beeldende kunstvoorwerpen en poëzie delen het begrip beeld. Bij beeldende kunst staat dit beeld, logischerwijs, al vast. Het is bedacht door de kunstenaar. Een dichter daarentegen schept een beeld met woorden, maar heeft geen controle over het beeld dat de lezer in zijn of haar hoofd creëert bij deze woorden. Dit maakt ekphrasis poëzie een ontzettend interessante dichtvorm vol mogelijkheden.

Bij het schrijven van een ekphrasis gedicht neem je dus een bestaand beeld als uitgangspunt, bijvoorbeeld een schilderij. Het is niet de bedoeling dat je dit beeld alleen maar beschrijft in je gedicht: je moet er een extra dimensie aan toevoegen. Hierbij moet je de volgende vragen aan jezelf stellen:

-          Welk deel van het beeld spreekt je aan? Bijvoorbeeld dat ene detail in een schilderij.

-          Wat gaat je invalshoek zijn?

-          Wat is jouw connectie tot dit beeld?

-          Bouw je je gedicht helemaal van het begin op, zodat het op zichzelf staat?

-          Op welke manier gaat jouw gedicht verschillen van het al bestaande beeld?

-          Welk perspectief gebruik je in je gedicht?

Een voorbeeld van een dergelijk gedicht is ‘Musée Des Beaux Arts’ door W.H. Auden, waarin Breughels schilderij Icarus wordt besproken.

Meer informatie over het festival vind je op de website of op de Facebookpagina.

 

Dossier