Kathy Mathys hoopt dat je van herschrijven gaat houden met haar handige tips.
Maak je eigen boek - de basis #6
Schrijven Online verzamelt de beste tips en weetjes over het uitgeven van je eigen boek. In eigen beheer, via printing on demand of self publishing platforms. Dit keer de vraag: hoe zet ik Facebook en Twitter in om mijn boek te promoten?
De promotiefase is belangrijk, maar kan overweldigend lijken als je het in je eentje moet bewerkstelligen. Sociale media kunnen je daar een handje bij helpen.
Bijna iedereen spendeert dagelijks wel een moment op Facebook, al is het maar om even te kijken wat die en die vandaag heeft uitgespookt. Die aanwezigheid van jouw potentiële publiek biedt natuurlijk uitstekende kansen voor de promotie van je boek.
Facebook kun je als auteur het beste inzetten als tussenpersoon. Gebruik dan ook niet jouw eigen Facebook-profiel om promotie te maken, maar maak een aparte pagina aan. Hierop kun je bijvoorbeeld jouw boek als profielfoto instellen en berichten plaatsen over de voortgang van het uitgeefproces. Hieronder een aantal tips hoe je jouw pagina kunt gebruiken:
- Maak zo vaak mogelijk een verwijzing op je profiel naar je boekpagina op Facebook. Doe dit ook via andere websites, zoals een blog of andere sociale media.
- Lek zo nu en dan nieuws over je boek-in-wording. Is het boek in de afrondingsfase? Is er een verschijningsdatum bekend geworden? Alles dat de aandacht op je boek vestigt is het waard om te plaatsen.
- Lok interactie uit. Als mensen praten over je boek, zal het langer bij ze blijven.
- Houd het niet strikt professioneel. Facebook is een sociaal medium dat zich focust op het saamhorigheidsgevoel. Plaats bijvoorbeeld dus ook eens een berichtje op je pagina over aankomende boekpresentaties, of over een nieuw bericht op je blog.
Voor Facebook bestaan ook een aantal apps waarmee je jouw boek onder de aandacht kunt brengen. Met Goodreads kun je bijvoorbeeld een beeldmateriaal zoals de coverfoto van jouw boeken op jouw Facebook-profiel of -pagina plaatsen. Zo hoeven bezoekers niet eens van Facebook af om alles over je boek te weten te komen. Klik hier voor meer informatie.
Met een andere app, genaamd Payvment, kun je een online winkeltje op Facebook aanmaken. Hiermee kun je jouw boek profileren en stel je bezoekers in staat direct jouw boek aan te schaffen, zonder het platform te verlaten. Klik hier voor meer informatie.
Bedenk ook dat mensen je al moeten kennen voordat ze jouw Facebook-pagina zullen vinden. Zorg dus dat je zo veel mogelijk mensen uitnodigt om jouw pagina leuk te vinden, en vraag hen het nieuws te verspreiden. Houd je pagina up-to-date en je zult de likes dagelijks zien stijgen.
Twitter wordt de laatste tijd steeds vaker gebruikt door bedrijven en organisaties om promotie voor hun diensten te maken. Als eenmansbedrijf kun je hier als auteur natuurlijk op inspelen. Hou een Twitter-profiel bij en laat je netwerk weten dat je voortaan ook op het sociale medium te vinden bent. Een bezoekersbasis opbouwen is natuurlijk een pre voor je promotie. Hieronder een aantal tips:
- Plaats niet enkel de link naar jouw boekpagina als tweet. Geef informatie en maak hen nieuwsgierig met originele tweets.
- Houd je Twitter-profiel up-to-date. Tweets zijn momentopnames die net zo vlug weer uit iemands gedachten verdwijnen. Wees echter ook zuinig met je tweets en plaats er niet tien in een half uur.
- Praat niet over jouw boek alsof jij het recenseert. Zorg dat andere mensen via mond-tot-mondreclame promotie voor jou gaan maken. Houd dus berichten die over jouw boek gaan in de gaten en retweet alles dat jouw boek in het zonnetje zet.
- Leg contact met mensen die over jouw boek tweeten. Voor je het weet zijn ze overtuigd en bestellen ze je boek.
- Praat niet alleen over je boek. Link ook door naar je blog of tweet eens iets geks. Wees creatief en speels, dan doorbreek je de alledaagse tweets die Twitter domineren.
- Heb je niks te tweeten, zoek dan naar interessante berichten van mensen die je volgt en reageer of retweet.
Door actief te tweeten maak je jezelf als auteur vindbaar. Journalisten struinen het sociale medium dagelijks een aantal keer af in een zoektocht naar nieuws. Door veelgebruikte hashtags (bijvoorbeeld de standaard tags #nieuw, #boek en #schrijven) te gebruiken kan de blik van die journalisten op jou vallen.
Geen tip meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief en volg Schrijven Online op Facebook en Twitter.
Gerelateerd
Dossier
Anya Niewierra schreef geschiedenis: met 5 boeken op de bestsellerlijst. Wat is het geheim van de auteur van De camino?
Sommige schrijvers tikken moeiteloos heel wat woorden weg in korte tijd. Hoe doe je dat zelf?
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!