Afbeelding

De longlist van de Libris Literatuur Prijs is bekengemaakt.

Maak je eigen boek - de basis #2

De cover  van een boek is afhankelijk van het doel en de voorkeur van de auteur.Schrijven Online verzamelt de beste tips en weetjes over het uitgeven van je eigen boek. In eigen beheer, via printing on demand of self publishing platforms. Dit keer de vraag: hoe ontwerp je een cover die past bij jouw boek?

Uitgeven in eigen beheer wordt een steeds gangbaardere vorm van publicatie. Het is makkelijk en snel, maar het kost meer tijd, geld en moeite dan wanneer je bij een traditionele uitgever wordt gepubliceerd. Ook moet je jezelf verdiepen in zaken als vormgeving, redactie, promotie, distributie, et cetera.

Cover

Dus hoe bepaal je de omslag van jouw boek? Dat hangt sterk af van jouw doel en voorkeur. Wil je zoveel mogelijk mensen bereiken met het boek, dan moet de omslag aantrekkelijk ogen. Het kan zijn dat het beeld daardoor afwijkt van de inhoud van het boek. Wil je juist dat de omslag de inhoud reflecteert, dan moet je misschien voor een minder aantrekkelijk uiterlijk gaan.

De cover van De verbouwing is een voorbeeld van een goede gezichtscover.Tegenwoordig kun je het beste voor een mix van de twee kiezen. Als auteur wil je immers dat het boek verkocht wordt, dus de omslag moet opvallen wil die de blik van de consument in de winkel vangen. Er zijn talloze theorieën over de functie en werking van boekomslagen. Eén van de bekendste is een gezicht op de omslag, zoals bij De verbouwing van Saskia Noort. Een gezicht spreekt de lezer aan, omdat er iets gecommuniceerd wordt. Aanvullende elementen, zoals het verband bij De verbouwing, suggereren bovendien iets van het verhaal.

Je kunt ook spelen met het beeld, bijvoorbeeld door alleen tekst te gebruiken op een bijzondere manier. Neem als voorbeeld The perfect thing van Steven Levy. In dit artikel kun je een aantal boekomslagtheorieën lezen die het goed doen in de winkel.

Beeldgebruik

Voordat je een omslag gaat maken, heb je natuurlijk beeld nodig. Dit kun je via verschillende kanalen verkrijgen. Het makkelijkste is om zelf beeld te maken of te laten maken. Let wel dat het beeld van hoge resolutie moet zijn om gedrukt te worden (300 DPI of meer), en dus met een degelijke fotocamera geschoten moet worden.

Beschik je niet over de mogelijkheden om beeld te (laten) maken, dan kun je het opvragen. Kom in contact met fotografen, of ga zelf op internet op zoek naar beeld. Pas wel op dat het beeld rechtenvrij is, of dat je toestemming hebt van de fotograaf om het beeld te gebruiken. Gebruik nooit beeld waarvan je niet weet of dit toegestaan is. Dit kan vervelende aanvaringen over het auteursrecht en zelfs rechtszaken voorkomen.

Let bij het aanleveren van beeld ook op kleurgebruik.

Rechtenvrij beeld kun je via stockfoto sites zoeken en downloaden. Voorbeelden zijn 123RF, iStockphoto en Stock.XCHNG. Let wel dat je op veel stockfoto sites een profiel moet aanmaken (dit kan vaak gratis) en dat je voor sommige foto’s wel moet betalen. Lees de websites dus goed door voor informatie over de rechten. Kijk ook hier voor een lijst met gratis stockfoto sites.

Aanleveren van beeld

Heb je eenmaal beeld gevonden van voldoende kwaliteit, dan moet je het omzetten naar een geschikt bestand voor de drukkerij. Dit is iets ingewikkelder dan het lijkt. Gebruik in ieder geval geen Microsoft Word of Windows Paint hiervoor, maar programma’s zoals Adobe Photoshop en Indesign (betaald) of Inkscape en The gimp (gratis).

De omslag is ook afhankelijk van het formaat boek dat je wil laten drukken. Is het een paperback of wire-o? Hoe breed is het boek en welke papiersoort gebruik je? Bereken op deze pagina je cover formaat. Lees ook in het vorige artikel van Maak je eigen boek hoe duur uitgeven in eigen beheer nou eigenlijk is.

Geen tip meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief en volg Schrijven Online op Facebook en Twitter.