Afbeelding
Deze problemen komen vaak voor bij startende schrijvers, maar zijn goed op te lossen.
Deze problemen komen vaak voor bij startende schrijvers, maar zijn goed op te lossen.
Schrijven Online verzamelt de beste tips en weetjes over het uitgeven van je eigen boek. In eigen beheer, via printing on demand of self publishing platforms. Dit keer de vraag: hoe schrijf ik een goede flaptekst?
De flaptekst lees je op de achterkant van een boek. Het doel van deze tekst is het geven van een korte en prikkelende samenvatting van het verhaal. Het is dus van belang dat je nooit het einde bekend maakt in de flaptekst, maar dat je slechts een aanloopje geeft naar het conflict.
Een flaptekst is een sterk middel om de nieuwsgierigheid van de lezers aan te wakkeren. Er wordt dan ook veel tijd en moeite in zo’n tekst gestoken. Zie het als een tweede boekomslag, maar dan tekstueel. Een flaptekst wordt vaak geschreven door de redactie van de uitgeverij waar je bij zit, hoewel dit per uitgeverij verschilt. Geef je uit in eigen beheer, dan kun je er vanuit gaan dat je de flaptekst zelf moet schrijven.
Zelf een flaptekst schrijven kent voor- en nadelen. Je kent zelf het boek namelijk het beste, dus kun je ook het beste beslissen wat de lezer wel of niet al mag weten van het verhaal. Daarnaast is het een vertrouwd gevoel dat je zelf mag bepalen wat er met jouw boek gebeurt. Toch kan een redacteur soms beter bepalen wat er in de flaptekst komt, omdat diegene een (relatief) objectieve kijk heeft op het verhaal. Bovendien heeft een redacteur ervaring met dergelijke teksten en weet hij wat werkt en wat niet.
Dus hoe schrijf je een flaptekst? Begin met het begin, zodat de lezer in een oogopslag ziet om wie het verhaal draait. Benoem gebeurtenissen uit het verleden van dat personage die cruciaal zijn voor het overkoepelende conflict. Dit conflict moet duidelijk worden in de flaptekst, wat doorgaans aan het einde van de tekst gebeurt, bij wijze van cliffhanger.
Belangrijk is dat je rekening houdt met de volgende punten:
Let met name op het weglaten van sommige verhaallijnen. Als auteur wil je natuurlijk zo snel mogelijk de mooie momenten en structuren van je verhaal bekendmaken aan de lezers, maar als je ze overweldigt met informatie in de flaptekst, zullen ze je boek juist laten liggen. Hou de informatie spaarzaam, zodat lezers het boek wel moeten openslaan.
Als je nog steeds moeite hebt met de flaptekst, kijk dan eens naar andere boeken. Lees de flaptekst voor en nadat je het boek leest en schrijf voor jezelf welke keuzes er zijn genomen. Maak ook helder waarom de tekst voor jou aantrekkelijk is, en of de vragen die je erbij stelde worden beantwoord in het verhaal.
Geen tip meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief en volg Schrijven Online op Facebook en Twitter.
Neem een abonnement voor 20 september en ontvang dit nummer!
In deze workshop geeft schrijver Rebekka W.R. Bremmer je oefeningen die je kunnen helpen structuur aan te brengen in je verhaal.
Schrijver en vertaler gaan in discussie! Neem vóór 20 september 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
De grootste uitdaging waar veel schrijvers mee worstelen, is hun innerlijke criticus. Lees de tips in het komende nummer!
“Het zou niet moeten werken, maar het werkt”. Lees het interview in het komende nummer van Schrijven Magazine!