Afbeelding

Deze problemen komen vaak voor bij startende schrijvers, maar zijn goed op te lossen.

Maak je eigen boek - de basis #4

Schrijven Online verzamelt de beste tips en weetjes over het uitgeven van je eigen boek. In eigen beheer, via printing on demand of self publishing platforms. Dit keer de vraag: hoe schrijf ik een goede flaptekst?

De flaptekst moet de inhoud van het boek samenvatten, maar niks verklappen.De flaptekst lees je op de achterkant van een boek. Het doel van deze tekst is het geven van een korte en prikkelende samenvatting van het verhaal. Het is dus van belang dat je nooit het einde bekend maakt in de flaptekst, maar dat je slechts een aanloopje geeft naar het conflict.

Wie schrijft de flaptekst?

Een flaptekst is een sterk middel om de nieuwsgierigheid van de lezers aan te wakkeren. Er wordt dan ook veel tijd en moeite in zo’n tekst gestoken. Zie het als een tweede boekomslag, maar dan tekstueel. Een flaptekst wordt vaak geschreven door de redactie van de uitgeverij waar je bij zit, hoewel dit per uitgeverij verschilt. Geef je uit in eigen beheer, dan kun je er vanuit gaan dat je de flaptekst zelf moet schrijven.

Zelf een flaptekst schrijven kent voor- en nadelen. Je kent zelf het boek namelijk het beste, dus kun je ook het beste beslissen wat de lezer wel of niet al mag weten van het verhaal. Daarnaast is het een vertrouwd gevoel dat je zelf mag bepalen wat er met jouw boek gebeurt. Toch kan een redacteur soms beter bepalen wat er in de flaptekst komt, omdat diegene een (relatief) objectieve kijk heeft op het verhaal. Bovendien heeft een redacteur ervaring met dergelijke teksten en weet hij wat werkt en wat niet.

Aan de slag

Dus hoe schrijf je een flaptekst? Begin met het begin, zodat de lezer in een oogopslag ziet om wie het verhaal draait. Benoem gebeurtenissen uit het verleden van dat personage die cruciaal zijn voor het overkoepelende conflict. Dit conflict moet duidelijk worden in de flaptekst, wat doorgaans aan het einde van de tekst gebeurt, bij wijze van cliffhanger.

Belangrijk is dat je rekening houdt met de volgende punten:

  • Een flaptekst schrijven kan meerdere versies kosten. Wees niet snel tevreden!Doe een belofte aan de lezer en hou je daaraan (bijvoorbeeld door een plotlijn in de flaptekst te introduceren en in het verhaal daar invulling aan te geven).
  • Introduceer niet te veel verhaallijnen/personages om de tekst overzichtelijk te houden.
  • Geef geen informatie weg die cruciaal is voor een plotlijn in het verhaal.
  • Verklap nooit het einde van het verhaal.
  • Noem eventueel het genre van het verhaal, zodat de lezer direct weet waar hij of zij aan toe is.

Let met name op het weglaten van sommige verhaallijnen. Als auteur wil je natuurlijk zo snel mogelijk de mooie momenten en structuren van je verhaal bekendmaken aan de lezers, maar als je ze overweldigt met informatie in de flaptekst, zullen ze je boek juist laten liggen. Hou de informatie spaarzaam, zodat lezers het boek wel moeten openslaan.

Als je nog steeds moeite hebt met de flaptekst, kijk dan eens naar andere boeken. Lees de flaptekst voor en nadat je het boek leest en schrijf voor jezelf welke keuzes er zijn genomen. Maak ook helder waarom de tekst voor jou aantrekkelijk is, en of de vragen die je erbij stelde worden beantwoord in het verhaal.

Geen tip meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief en volg Schrijven Online op Facebook en Twitter.