Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Maak je eigen boek - de basis #3
Schrijven Online verzamelt de beste tips en weetjes over het uitgeven van je eigen boek. In eigen beheer, via printing on demand of self publishing platforms. Dit keer de vraag: hoe lever je bestanden aan bij het maken van je eigen boek?
Bij diensten waar je boeken in eigen beheer kunt uitgeven moet je vaak meerdere bestanden aanleveren. Het gaat dan doorgaans om om twee verschillende bestanden, namelijk:
- de inhoud van het boek, en;
- de cover van het boek.
Inhoud van het boek
Stel: je hebt de laatste versie van je manuscript af en wil dit inzenden om te laten drukken. Als je nog geen aanpassingen hebt gemaakt, staat het document ingesteld op A4-formaat. Als je een roman wil laten drukken, zul je waarschijnlijk een kleiner formaat willen.
Let er op dat de eerste pagina van jouw document vaak ook de eerste pagina is die je ziet als je het boek openslaat. Wil je dus een lege pagina en vervolgens een pagina met de gegevens van het boek (dus aan de linkerkant als je de eerste pagina van het boek openslaat), dan moet je dit in het document ook zo hebben staan.
Ook moet je rekening houden met paginanummers en de inhoudsopgave. Paginanummering begint in de meeste programma’s op de eerste pagina van het document. Dit kun je voorkomen door secties in te stellen in het document, zodat de nummering pas op een bepaalde sectie begint. Een inhoudsopgave kan ingewikkeld zijn, vooral als je er zelf één maakt. Door te werken met stijlen kun je heel gemakkelijk een inhoudsopgave aanmaken.
Je kunt overigens niet van elk willekeurig programma een bestand aanleveren. Zo werken de meeste uitgeverijen met de volgende bestanden (zowel gedrukt als e-boek):
- Microsoft Word
- Open Office
- Apple Pages
- Adobe Indesign
Je kunt de inhoud ook direct als PDF aanleveren. De drukker kan hier echter geen aanpassingen meer aan maken, dus je moet zeker weten dat alles klopt. Voor het aanleveren van een kant-en-klare PDF moet je dus met een aantal zaken rekening houden, waaronder het insluiten van lettertypen.
Cover van het boek
De cover moet je doorgaans aanleveren als één van de volgende bestandstypen, afhankelijk van de uitgeverij:
- Adobe PDF (*.PDF)
- Adobe Photoshop (*.PSD)
- Adobe Indesign (*.INDD)
Hou bij het aanleveren van beeld rekening onder meer een voldoende resolutie. Lees in de tweede editie van Maak je eigen boek meer over het opmaken van een cover.
Geen tip meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief en volg Schrijven Online op Facebook en Twitter.
Dossier
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!