Afbeelding
Uitgeverij Link is een nieuwe uitgeverij op het gebied van sci-fi en fantasy.
Uitgeverij Link is een nieuwe uitgeverij op het gebied van sci-fi en fantasy.
Schrijven Online verzamelt de beste tips en weetjes over het uitgeven van je eigen boek. In eigen beheer, via printing on demand of self publishing platforms. Dit keer de vraag: hoe maak ik promotie voor mijn boek?
Zodra je boek goed en wel voor je ligt, lijkt het uitgeefproces voorbij. Maar juist dan begint één van de belangrijkste fases: de promotie. Als je uitgeeft in eigen beheer moet je vaak zelf voor die promotie zorgen.
Zodra jouw boek gedrukt is, heb je meerdere mogelijkheden om het boek onder de aandacht te brengen. De belangrijkste is een aansluiting bij het Centraal Boekhuis. Hierdoor wordt jouw boek beschikbaar in de (web)boekhandel van bijvoorbeeld Bol.com, Selexyz en Bruna. Let op: hierdoor komt jouw boek niet automatisch in de fysieke boekhandel te liggen.
Je kunt ook een poging wagen om je boek in de bibliotheek te krijgen. Hiervoor moet je contact leggen met NBD Biblion, die elke week titels aanbiedt aan de Openbare Bibliotheken. Zijn de bibliotheken geïnteresseerd in jouw boek (zorg dus voor een sterke titel, fraaie omslag en overtuigende flaptekst) dan bestellen ze het voor in de bibliotheek.
Let op: wil je dat jouw titel in aanmerking komt bij het NBD, dan ontvangt de organisatie graag kosteloos twee recensie-exemplaren (drie in het geval van een jeugdtitel). Gebruik hiervoor exemplaren die je vanuit huis kunt versturen, zodat je ze kunt vergezellen met een persoonlijke brief. Het kost overigens ca. twee maanden na ontvangst van de recensie-exemplaren voordat je bericht krijgt of het boek in de bibliotheek komt te liggen. Kijk hier voor de adresgegevens van NBD Biblion.
Kies je ervoor jouw boek beschikbaar te stellen via het Centraal Boekhuis, dan is een ISBN voor jouw boek verplicht. Een ISBN aanvragen kun je op deze website doen. Hiervoor worden wel kosten in rekening gebracht (€8,99 per ISBN, naast een eenmalige uitgeversaanduiding van €50,62).
Je kunt ook een gadget op je website (bijvoorbeeld een blog) plaatsen die bezoekers doorverwijst naar jouw boek. De gemakkelijkste gadget is een ‘koop nu’-knop waardoor jouw boek in een paar stappen te bestellen is. Een dergelijke gadget kan ook op diverse social media zoals Facebook geplaatst worden.
Daarnaast kun je een persbericht naar je e-mailcontacten versturen. Hiervoor is het natuurlijk van belang dat je een uitgebreid netwerk hebt, dus maak contacten! Bezoek literaire bijeenkomsten, boekpresentaties en andere promotie-evenementen. Zo kun je mensen ervan op de hoogte stellen dat je boek gaat verschijnen en hen vragen om hun e-mailadres.
Je kunt bovendien extra gegevens toevoegen aan deze pagina, bijvoorbeeld voor zoekmachine optimalisatie. Zo wordt je boek ook zichtbaar voor mensen die op Google zoeken.
Het is verstandig om ook zelf sociale media-acties te starten, bijvoorbeeld door een eigen Facebook-pagina van je boek aan te maken. Ook kun je jouw boek aankondigen bij Boekpresentaties. Denk daarnaast ook verder, zoals een boektrailer verspreiden via YouTube of zelfgeorganiseerde boeklezingen. Je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wil!
Geen tip meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief en volg Schrijven Online op Facebook en Twitter.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.