Afbeelding

Bron Pixabay

Jaap Robben over ‘de goede zin’

een goede zinBij het schrijven van een boek komen duizend en één dingen kijken, van het neerzetten van sterke personages tot het maken van een goede grap. In de Schrijven Magazine-serie De specialist gaan schrijvers tot in detail in op een aspect waarin zij uitblinken. In het komende nummer: Jaap Robben over ‘de goede zin’. Wij geven alvast een voorproefje.

Door Vivian de Gier en Marc Brester

‘Een goede zin maakt je hongerig naar de volgende. Niet elke zinsnede hoeft fantastisch of groots te zijn – een boek heeft ook kleine en functionele zinnen nodig. Een goede zin is altijd geworteld in andere zinnen, maar maakt wel in één klap veel duidelijk. In mijn meest recente roman Zomervacht bijvoorbeeld zit een beeld van de oma van de hoofdpersoon Brian: “Ik herinner me vooral dat er zelfs rook uit haar mond leek te komen zonder dat ze een sigaret tussen haar lippen had. Binnenin haar smeulde altijd wel iets.” Als zo’n zin uit mijn pen rolt, is mijn dag geslaagd. Je weet meteen: dat is een onmogelijke vrouw. Ik hoef niet meer pagina’s uit te weiden over de jeugd van die vader, want deze frase maakt direct iets duidelijk over zijn achtergrond, over de familie waar ze beiden uit komen. Een goede zin zegt zoveel meer dan de paar woorden die hij bevat.

Een goede zin dient het verhaal, maar biedt vooral een opening naar de fantasie. Ik probeer een zin met een haast onzichtbare draad aan een andere zin te hechten. Zodat als ik ergens aan trek, elders in de roman iets anders gaat bewegen. Zinnen staan in verband met andere zinnen, door het hele boek heen.

Alle tips van Jaap Robben lezen? Je vindt ze in het komende nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 1 februari verschijnt.


Ben je nog geen abonnee? Neem vóór maandag 21 januari 16:00 u. een abonnement, dan krijg je dit nummer thuisgestuurd. Meld je nu aan, en profiteer van introductiekorting.

MELD JE AAN