Start » Nieuws » Jaap Robben over ‘de goede zin’

Jaap Robben over ‘de goede zin’

9 Januari 2019

een goede zinBij het schrijven van een boek komen duizend en één dingen kijken, van het neerzetten van sterke personages tot het maken van een goede grap. In de Schrijven Magazine-serie De specialist gaan schrijvers tot in detail in op een aspect waarin zij uitblinken. In het komende nummer: Jaap Robben over ‘de goede zin’. Wij geven alvast een voorproefje.


Door Vivian de Gier en Marc Brester

‘Een goede zin maakt je hongerig naar de volgende. Niet elke zinsnede hoeft fantastisch of groots te zijn – een boek heeft ook kleine en functionele zinnen nodig. Een goede zin is altijd geworteld in andere zinnen, maar maakt wel in één klap veel duidelijk. In mijn meest recente roman Zomervacht bijvoorbeeld zit een beeld van de oma van de hoofdpersoon Brian: “Ik herinner me vooral dat er zelfs rook uit haar mond leek te komen zonder dat ze een sigaret tussen haar lippen had. Binnenin haar smeulde altijd wel iets.” Als zo’n zin uit mijn pen rolt, is mijn dag geslaagd. Je weet meteen: dat is een onmogelijke vrouw. Ik hoef niet meer pagina’s uit te weiden over de jeugd van die vader, want deze frase maakt direct iets duidelijk over zijn achtergrond, over de familie waar ze beiden uit komen. Een goede zin zegt zoveel meer dan de paar woorden die hij bevat.

Een goede zin dient het verhaal, maar biedt vooral een opening naar de fantasie. Ik probeer een zin met een haast onzichtbare draad aan een andere zin te hechten. Zodat als ik ergens aan trek, elders in de roman iets anders gaat bewegen. Zinnen staan in verband met andere zinnen, door het hele boek heen.

Alle tips van Jaap Robben lezen? Je vindt ze in het komende nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 1 februari verschijnt.


Ben je nog geen abonnee? Neem vóór maandag 21 januari 16:00 u. een abonnement, dan krijg je dit nummer thuisgestuurd. Meld je nu aan, en profiteer van introductiekorting.

MELD JE AAN

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- 3 belangrijkste elementen bij het schrijven van de openingsscène
- Zeven tips om een verdraaid goede openingszin te schrijven
- De gereedschapskist van de schrijver: Openingszinnen
- Dit zijn de mooiste Nederlandse woorden


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • De grootste uitdaging voor iedere schrijver: de erotische scène
  • Zo repareer je een haperend plot
  • 8 manieren om taalvouten te voorkomen
  • De 10 schrijfregels van Carolina Trujillo en Henk van Straten
  • Je debuutroman schrijven in New York, Bert Moerman deed het
  • Schrijftips van bestseller auteur Abdelkader Benali
  • Alles wat je moet weten over het schrijven van dialogen
  • De schrijfgeheimen van Ingmar Heytze
  • Waar let een bureauredacteur op?
  • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice met daarin o.a. de winnaars van onze schrijfwedstrijd 'De Bruiloft'

Als je je aanmeldt vóór maandag 25 maart 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN