Afbeelding

Twee mensen gekleed in rood en blauw

Foto: Pexels

Hoe zorg je voor contrast tussen je personages?

Contrast tussen personages zorgt voor dynamiek in je verhaal, en is een goede motor voor conflict. Maar hoe creëer je contrast? Dat legt schrijver, schrijfdocent en recensent Kathy Mathys je haarfijn uit. Met voorbeelden uit de wereldliteratuur en met oefeningen. 


'Madame Bovary, cést moi,' is een beroemde uitspraak van Gustave Flaubert. Ook John Banville windt er geen doekjes om dat al zijn personages in meerdere of mindere mate een afspiegeling vormen van hemzelf. Als schrijver neem je jezelf altijd mee en dat moet je ook doen. Niemand kent jou namelijk zo goed als jij. Gebruik de schat die je bij je draagt. Let er wel op dat je personages niet te veel op elkaar gaan lijken.

Ben jij een introverte melancholicus die niet houdt van drukke feestjes, zorg er dan voor dat niet al je personages in zichzelf gekeerde eenlingen zijn. Contrast brengt dynamiek aan, kleur, mogelijks zelfs conflict.

Laatst keek ik naar de serie Jonathan Strange & Mr Norrell, een verfilming van het gelijknamige boek van Susanna Clarke over twee tovenaars in het oude Engeland. Zowel uiterlijk als innerlijk waren ze totaal verschillend wat uiteindelijk leidde tot conflict. De ene was hartstochtelijk en impulsief, de andere voorzichtig, een man van de boeken.

In Noem me bij jouw naam (ook verfilmd: Call Me by Your Name) speelt André Aciman een vernuftig spel met gelijkenis en contrast. Elio en Oliver worden geliefden tijdens een zomer in Italië. Elio is onzekerder dan Oliver, jonger, tengerder. Toch is dit ook een roman over twee jongemannen die zich in elkaar herkennen. Hoe pak je dat aan?


Afbeelding

Cover 3

Dit artikel is verschenen in Schrijven Magazine, editie 3 van 2021. 

Het volgende nummer niet missen? Neem dan een abonnement en je ontvangt Schrijven Magazine thuis!

JA GRAAG    GEEF CADEAU


Over Kathy Mathys

Kathy Mathys is schrijfster, literair journalist en docent creatief schrijven. Bekijk haar website.


 

Techniek