Afbeelding

Mathijs Deen

Foto: Lin Woldendorp

Leg jezelf beperkingen op, zegt Mathijs Deen

Mathijs Deen schrijft geweldige historische boeken, bijvoorbeeld over de Wadden, maar hij is ook romancier. Zijn novelle Het lichtschip haalde de longlist van de Libris Literatuurprijs en zijn bundel Brutus heeft honger de shortlist van de AKO Literatuurprijs. Eén van zijn tips: leg jezelf beperkingen op. Wat bedoelt hij daarmee?


1. Leg jezelf beperkingen op

‘Een jaar of tien geleden begon ik met het schrijven van een aantal verhalen waarvoor ik mezelf beperkingen oplegde. Zo moesten ze uit precies 300 woorden bestaan en was de titel van elk verhaal op dezelfde manier opgebouwd: een voedingsmiddel, een plaats en een jaartal. In die 300 woorden wilde ik die elementen met elkaar in verband brengen. Elk woord moest kloppen. Het was een enorm intensieve oefening in een verhaal opbouwen, in stijl en structuur. Daar heb ik veel van geleerd. 44 ervan zijn uiteindelijk gebundeld in Brutus heeft honger.’


Afbeelding

Cover 3

Dit artikel is verschenen in Schrijven Magazine, editie 3 van 2021. 

Het volgende nummer niet missen? Neem dan een abonnement en je ontvangt Schrijven Magazine thuis!

JA GRAAG    GEEF CADEAU


Over Mathijs Deen

Mathijs Deen (1962) is schrijver van fictie en non-fictie en maakt radiodocumentaires voor de VPRO. Zijn laatste werk, de novelle Het lichtschip (2020), staat op de longlist van de Libris Literatuur Prijs. Non-fictie schreef hij over de Waddeneilanden en over de geschiedenis van Europa aan de hand van de wegen die erdoorheen lopen. Op stapel staan een non-fictieboek over de Rijn en een heuse krimi.