Start » Nieuws » Hoe schrijf je subtiel over emoties?

Hoe schrijf je subtiel over emoties?

22 Oktober 2019

Zo beschrijf je emotiesHoe geef je boosheid, angst, verdriet weer zonder hoogdravend of sentimenteel te klinken? Kathy Mathys legt het uit.

Door Kathy Mathys

'Met daverend hart liep ze de trap af.' 'De tranen biggelden over haar wangen.' Dat soort zinnen kom ik vaak tegen in studententeksten. Emoties beschrijven is lastig. Clichés liggen altijd op de loer. Als je niet uitkijkt, klink je zo bombastisch dat je de lezer murw achterlaat. Schrijfster Mary Gaitskill stelde ooit: 'Als kunstenaar is het niet mijn taak om je te vertellen wat je moet voelen.' Zo is het. Laat liever wat ruimte voor de lezer.

Hoe schrijf je over emoties op een subtiele manier? Deze 6 tips helpen je verder:

1) Suggestie is goed, maar overdrijf niet

Wil je laten weten dat je personage depressief is, dan hoef je dat niet letterlijk te melden. Je kan het suggereren aan de hand van, bijvoorbeeld, de omgeving. Laat het personage rondlopen in een kamer waarin de gordijnen altijd dicht blijven. Plaats overal halfvolle waterglazen. Maar ik raad je aan om niet te overdrijven met het suggestieve. Sommige schrijvers zijn zo bang om te boek te staan als melodramatisch of sentimenteel dat ze geen emoties in hun werk stoppen. Angstvallig emotie vermijden, wijst niet meteen op schrijversmoed. Als je niet oplet, schrijf je bloedeloos proza.

2) Beelden vertellen meer

Af en toe is het goed om diep in de emotie te duiken. In haar schrijfboek Description geeft Monica Wood een helder voorbeeld van hoe je dit doet. Eerst brengt ze een fragment waarin letterlijk verteld wordt wat er aan de hand is met het personage:

'Ze had liefdesverdriet. Bill had haar verlaten en nu bleef ze alleen achter met haar tranen, haar hartzeer en haar herinneringen aan een gelukkiger tijdperk. Ze had het gevoel dat ze nooit meer zou kunnen lachen. "Ik wil sterven," zei ze hardop.'

In de herschreven versie van Wood klinkt dit zo:

'Die nacht lag ze in haar bezwete lakens te luisteren naar haar hart. In de kamer hing een foto van hem, die al leek te vergelen. Ze staarde in het duister en beeldde zich in dat het stof zich begon op te hopen op de fotolijst. Hij was weg.'Lees Schrijven MagazineAlle tips lezen?

Dit is een fragment uit een artikel dat zal verschijnen in het winternummer van Schrijven Magazine. Abonnees van Schrijven Magazine krijgen dit nummer omstreeks 6 december in hun brievenbus.

Het hele artikel lezen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 u., dan krijg je ons winternummer thuisgestuurd!

WORD ABONNEE            GEEF SCHRIJVEN MAGAZINE CADEAU

Bron: https://schrijvenonline.org/magazine/2019-6

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Over schrijven gesproken: Beschrijven van emoties
- Afname van emotiewoorden in Engelstalige literatuur
- De gereedschapskist van de schrijver: Emoties
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!