Afbeelding

Bron Pixabay

Hoe schrijf je een scenario?

Hetty Kleinloog schrijft al achttien jaar scenario’s. Volgens haar is scenario schrijven een ambacht met regels, dus in feite kan iedereen de basisprincipes leren. Jij ook. Je hoeft alleen het komende nummer van Schrijven Magazine te lezen!

Door Hetty Kleinloog

Jij bedenkt iets achter je computer en na een tijdje komen jouw getypte woorden uit de monden van mensen van vlees en bloed, worden de handelingen die jij ooit bedacht hebt daadwerkelijk uitgevoerd, komen de emoties die jij ooit zo sterk achter je pc gevoeld hebt tot leven. 

fantasie magie

Aardbei in een kameel veranderen

Die magische ervaring had Hetty Kleinloog toen ze een jaar of tien geleden voor de jeugdserie Tita Tovenaar schreef. "In de oorspronkelijke serie, die begin jaren 70 op televisie uitgezonden werd, probeerde de tovenaar keer op keer om een aardbei in een kameel te veranderen. Bij de nieuwe afleveringen werd dit gegeven meegenomen. Keer op keer vergeefse pogingen van de tovenaar om een aardbei in een kameel te veranderen. Op een dag bedacht ik: als ik nou eens schrijf dat de tovenaar denkt dat het hem gelukt is? Dan laat ik een circus in de stad komen en de kameel ontsnappen. De kameel laat ik bij de tovenaar naar binnen stappen, en de tovenaar is dan dolblij omdat hij eindelijk de juiste spreuk gevonden heeft. Ik wist dat ik hiermee de producent grijze haren zou bezorgen, want productioneel is een levensechte kameel in de studio nogal ‘een dingetje’. Met de bereidheid om de gehele aflevering opnieuw te schrijven – die kans zit er altijd in als je productioneel lastige dingen bedenkt – voerde ik de kameel op. Na het inleveren van mijn script hoorde ik er niets meer van en vergat ik deze verhaallijn, totdat ik een paar weken later op setbezoek was en middenin de studio… een echte kameel zag staan!"Het hele artikel lezen? Je vindt het in het decembernummer van Schrijven Magazine.
Nog geen abonnee? Meld je vóór maandag 3 december 16:00 aan, dan ligt dit nummer omstreeks 14 december in je brievenbus.

MELD JE AAN