Start » Nieuws » Scenarioschrijftip: Schep nieuwe beelden door inleving

Scenarioschrijftip: Schep nieuwe beelden door inleving

21 April 2016

 Schep nieuwe beelden door inlevingScenarioschrijfster Maria Goos koos bij het schrijven van de dramatische film Vreemd Bloed voor een scenario waarbij de verhaallijn niet bepaald wordt door dialogen, maar door beelden. Volgens Goos ontstaan de leukste verhalen wanneer scenarioschrijvers beelden uit de werkelijkheid gebruiken en zich deze vervolgens ‘eigen’ maken.

‘Het is denk ik als bij schilders, die kijken naar de realiteit in vorm en kleur en dan ontstaat een schilderij. Als schrijver is het vaak zo dat je empathisch in de wereld staat, dat je vaak plaatsvervangend denkt voor iemand, hoe zou hij zich voelen, waarom reageert hij zoals hij doet en wat zou ik doen in zo’n situatie.’

Goos geeft aan dat een schrijver nieuwe beelden schept door zich in te leven, bijvoorbeeld door een ‘stel-dat’-situatie te creëren: ‘Stel dat die man die op een terras aan het eten is opeens alles van tafel veegt. Hoe zou die vrouw die daarbij is dan reageren? Of iemand begint opeens heel hard te schreeuwen in het restaurant, wat gebeurt er dan?’

Maria Goos (1956) breekt in 1991 door als scenarioschrijfster, met de televisieserie Pleidooi. Recente scenario’s van Goos zijn Volgens Robert (2013) en Volgens Jacqueline (2015).

Bron: Libelle/Officiële website Maria Goos

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Scenarioschrijftip: schrijf vanuit ervaring en betrokkenheid
- 4 schrijftips uit films over schrijven
- Schrijftip: creëer leugenachtige personages
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!