Afbeelding

Beeld: Shutterstock

Scenarioschrijftip: schrijf vanuit ervaring en betrokkenheid

Scenarioschrijftip: schrijf vanuit ervaring en betrokkenheidVolgens scenarist Robert Alberdingk Thijm, bekend van de televisieserie A’DAM – E.V.A., is er een groot verschil tussen het schrijven van een script en het schrijven van een roman. In een roman staat het geschreven woord centraal. Tijdens het schrijven van een scenario moet je het verhaal ervaren in je eigen verbeelding:

‘Een roman gaat erg over taal; het staat of valt bij de taal waarin het verhaal vervat is. In een scenario schrijf je filmische tijd. Een boek kan je lezen wanneer je wil, terwijl je een film echt ondergaat. Die moet je ervaren. Daarin lijkt een scenario veel meer op muziek dan op een boek. Je moet het echt meemaken en erbij betrokken zijn. Je ervaart een film lineair. Het is de bedoeling dat je je verplaatst in de karakters en je wilt het in één keer uitkijken.’

Robert Alberdingk Thijm (1965) schreef het scenario voor de prijswinnende dramaserie A’DAM – E.V.A. waarvan inmiddels het derde seizoen in de maak is. Ook schreef hij de scenario’s voor jeugdseries zoals Dunya & Desie en de Daltons en schreef hij een aantal afleveringen van Flodder en All Stars.

Bronnen: NORMA en Officiële website Robert Alberdingk Thijm

Techniek