Lees Schrijven Magazine al voor € 21,50.
4 schrijftips uit films over schrijven
Nee, je hoeft niet altijd boeken te lezen om beter te leren schrijven. Er zijn genoeg films waar je als aspirant-schrijver wat van kan leren, dus gun jezelf ook eens een filmavondje op de bank. Schrijven Online geeft je vier schrijf- en kijktips.
1. Maak ‘echte’ mensen van je personages
‘Hoe kan ik jou nou een ontwikkeling laten doormaken als ik niet je hele karakter in kaart heb’? Dat vraagt het personage Frans Thomése in J. Kessels – een film naar Thoméses gelijknamige roman - aan zijn eigen hoofdpersonage. Het verhaal gaat over de schrijver Thomése zelf, die een roadtrip maakt naar Hamburg, waarbij hij vergezeld wordt door het hoofdpersonage uit het boek dat hij zelf probeert te schrijven.
In de film laat de schrijver zich in eerste instantie volledig leiden door hoofdpersonage Kessels, waardoor deze alle plotwendingen voor hem bepaalt. Totdat Thomése tot de conclusie komt dat hijzelf de touwtjes in handen moet nemen en hij besluit de dialoog aan te gaan met zijn eigen personage. Precies daar is de opdracht van de schrijver te zien. Door de dialoog aan te gaan en Kessels te vragen naar zijn achtergrond, krijgt dit personage meer diepte. Kessels wordt menselijker en vormt niet meer slechts de leidraad voor zijn verhaal. Deze film laat dus zien dat een verhaal baat heeft bij een gelaagd personage: je verhaal leeft pas als je hoofdpersonage dat ook doet.
2. Geloof in je eigen fantasie
Finding Neverland gaat over de succesvolle toneelschrijver J.M. Barrie, die onder druk staat, omdat zijn laatste toneelstuk niet goed is ontvangen. Terwijl hij inspiratie opdoet in het park maakt hij kennis met vier jonge broers en hun kinderspel waardoor hij direct geïntrigeerd raakt.
Barrie vindt de aanleiding voor zijn nieuwe toneelstuk in Peter, de op een na jongste, die zo lijdt onder het feit dat zijn vader is overleden, dat hij geen heil meer ziet in toneelstukjes spelen met zijn broers. Om Peter weer te laten geloven in de kracht van verbeelding, baseert Barrie met een kwajongensachtige speelsheid het stuk op hem en zijn familie. Hoewel zijn baas, zijn vrouw en zijn vrienden sceptisch zijn over dit ‘kinderachtige’ stuk, blijft de schrijver zijn eigen fantasie koesteren. Hij gaat hier zo in op dat het zijn werkelijkheid begint te beïnvloeden en dat is precies waarom hij zijn publiek weet te overtuigen om weer van hem te houden.
3. Schrijf eens op een andere plek
Het is het idyllische beeld van het schrijverschap: ergens op een afgelegen plek met een mooi uitzicht je wijden aan een roman. Ook Swimming Pool haakt daarop in. Schrijfster Sarah Morton probeert in het vakantiehuisje van haar uitgever tot rust te komen, maar geheel onverwachts wordt ze gestoord door de losbandige dochter van haar uitgever. Toch blijkt afgeleid worden tijdens het schrijven niet ongunstig voor haar schrijverschap. Deze interessante dochter lijkt een leven vol seks, geld en bloed te leiden en vormt daarmee een bron van inspiratie voor Sarah, die schrijfster is van crime novels.
De film bewijst dat een verandering van omgeving de mogelijkheid biedt om je als schrijver op andere gedachten te brengen. Schrijven op een rustige plek hoeft niet altijd de oplossing te zijn. Juist ook als je je onder de mensen begeeft, kun je goede ideeën opdoen door gesprekken af te luisteren en excentrieke mensen te observeren die je verhaal nieuw leven in kunnen blazen.
4. Sta open voor verandering
Het zal je maar gebeuren dat je erachter komt dat het hoofdpersonage van je verhaal echt blijkt te bestaan en het niet eens is met het plot dat jij voor hem hebt uitgestippeld. Daar gaat Stranger than fiction over.
Van de ene op de andere dag hoort het hoofdpersonage Harold Crick een stem in zijn hoofd, die zijn leven vertelt terwijl het zich voltrekt. Wanneer Harold ontdekt dat er een schrijfster achter deze stem zit, die zijn dood probeert te schrijven, gaat hij de discussie aan. Deze film laat zien dat het niet altijd verkeerd is bepaalde elementen uit je plot los te laten. Het is goed om je verhaallijn uit te stippelen, maar vergeet niet dat je je daar niet aan hoeft vast te klampen. Een plot is immers gebaat bij een verrassende wending.
Door Tara Boonstra
Gerelateerd
Techniek
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!