Afbeelding

‘Een boek voor iedereen is een boek voor niemand’

Foto: Pexels

‘Een boek voor iedereen is een boek voor niemand’

In een van mijn andere stukjes pleit ik ervoor om in hemelsnaam niet al te origineel te willen zijn. Ik heb nog een advies: focus.


Je ziet het veel: kunstmatige pogingen om een breed publiek voor een boek te verzinnen. Neem deze titel: Yoga. Theorie en praktijk voor beginners en gevorderden. Ik geloof niet in boeken voor én beginners én gevorderden. De een begrijpt het niet terwijl de ander het al weet. Of neem een boek als: Eet. Leef. Reis. Volgens de aanbeveling een boek over ‘goed eten, een evenwichtige levensstijl en wereldwijd inspiratie opdoen’. Ik zeg: kies een van de drie. Vraag je maar eens af in welke kast en op welke plank de boekhandel jouw boek neerlegt. Bij de kookboeken, lifestyleboeken of de reisboeken? Ik zeg je: in geen een.

Nog een voorbeeld: De illusie ontrafeld. Volgens de uitgever is dit een ‘persoonlijke zoektocht naar de werkelijkheid [...]. Als rationeel denkende Nyenrodiaan heeft [de auteur] zijn kennis aangevuld met de methodieken volgens het Neuro Linguïstisch Programmeren en gecombineerd met de filosofieën van met name Lao Tse en Krishnamurti. Een unieke combinatie voor een nieuwe kijk op de wereld’. Ook hier weer ‘en’ ‘en’.

Voorkom dat een boek én voor die groep én voor die club is.

Over de auteur

Frank Noë werkt sinds 1972 in het boekenvak. Hij begon als inkoper bij een boekhandel, waardoor hij met duizenden titels en onderwerpen in aanraking is gekomen. Hij deed ervaring op als uitgever bij Uitgeverij Unieboek|Spectrum, Terra Lannoo en Fontaine Uitgevers. Tegenwoordig is hij mede-eigenaar van een kleine uitgeverij, Het Zwarte Schaap, die zich specialiseert in regionaal-historische, nostalgische kookboeken. Als Uitgeefcoach helpt hij schrijvers bij het uitgeven van hun boek.

Uitgeven

Service