Afbeelding

Boek verkopen

Foto: Pexels

‘Je hebt maar zeven seconden om je boek te verkopen.’

Onderzoek heeft aangetoond dat een potentiële koper binnen zeven seconden besluit of hij jouw boek gaat kopen.


Als titel en omslag hem bevallen, draait hij het boek om en begint de achterplattekst te lezen. Dan gaan die zeven seconden in. In die tijd leest een mens ongeveer twintig woorden. Dan begrijp je dus nu wat jou te doen staat. In die eerste twintig woorden grijp je de lezer naar de keel. In die eerste een/twee zinnen komt dus de belangrijkste tekst te staan. In die paar woorden moet jouw boodschap dus overkomen. In die paar woorden moet je de consument overtuigen. Dat doe je dus niet met geklets. Dat doe je niet per se met een korte inhoud van je boek.

Dat doe je door die koper te verleiden. Want vaak heeft hij een probleem. En dat ga jij voor hem oplossen. Hij wil afvallen. Knuffels haken. Leren schaken. Italiaans koken. In die eerste paar woorden ga jij hem duidelijke maken dat jij hem dat gaat leren. En dat dat helemaal niet zo moeilijk is. En dat hij alleen maar jouw boek hoeft te kopen en zijn probleem is opgelost. 

Lees maar eens wat achterplatteksten en ontdek hoe slecht die vaak zijn.

Over de auteur

Frank Noë werkt sinds 1972 in het boekenvak. Hij begon als inkoper bij een boekhandel, waardoor hij met duizenden titels en onderwerpen in aanraking is gekomen. Hij deed ervaring op als uitgever bij Uitgeverij Unieboek|Spectrum, Terra Lannoo en Fontaine Uitgevers. Tegenwoordig is hij mede-eigenaar van een kleine uitgeverij, Het Zwarte Schaap, die zich specialiseert in regionaal-historische, nostalgische kookboeken. Als Uitgeefcoach helpt hij schrijvers bij het uitgeven van hun boek.

Uitgeven