Afbeelding

Wat verdien je aan een boek?

Foto: Pexels

‘Zo’n uitgeverij wordt gewoon slapende rijk van zijn auteurs.’

Er zijn nogal eens auteurs die vinden dat ze wel érg weinig betaald krijgen. ‘Je wordt afgescheept met een fooi. Moet je zien wat zíj verdienen!’ 


Laten we dat eens uitzoeken.
We gaan uit van een boek met een verkoopprijs van € 19,95.
Daar gaat eerst de 9% btw vanaf, resteert € 18,30.

Dan de korting aan de boekhandel, bol.com, groothandels en andere afnemers. Die bedraagt gemiddeld zo’n 45%. Blijft over: € 10,07. De helft van de verkoopprijs is dus al foetsie. 

Dan krijgt de auteur royalty’s over de verkochte exemplaren, zeg minimaal 10% van de verkoopprijs minus BTW (€ 18,30) = € 1,83 Resteert: € 8,24.

Dan gaan daar vervolgens weer de distributie- en opslagkosten vanaf. Die zijn voor iedere uitgeverij anders, want afhankelijk van voorraden, volumes van de boeken (cm3) en verkoopaantallen. Maar om je een idee te geven: voor een klein uitgeverijtje kunnen die oplopen tot € 0,90 per verkocht exemplaar: € 7,34.

En dan moeten er nóg twee dingen worden betaald. Allereerst het drukken en binden. Dat is natuurlijk volledig afhankelijk van omvang, uitvoering en oplage van het boek. Daar kun je dus in algemene niets over zeggen, maar je spreekt al snel over een paar euro of meer. Vervolgens moeten daar ook nog eens de medewerkers, de promotiekosten, de bedrijfsauto’s en de kantoorinventaris worden betaald. 
En dan gaan we er voor het gemak vanuit dat de gehele oplage wordt verkocht, anders ziet het plaatje er nog veel treuriger uit!

Slapende rijk? Nee.

Over de auteur

Frank Noë werkt sinds 1972 in het boekenvak. Hij begon als inkoper bij een boekhandel, waardoor hij met duizenden titels en onderwerpen in aanraking is gekomen. Hij deed ervaring op als uitgever bij Uitgeverij Unieboek|Spectrum, Terra Lannoo en Fontaine Uitgevers. Tegenwoordig is hij mede-eigenaar van een kleine uitgeverij, Het Zwarte Schaap, die zich specialiseert in regionaal-historische, nostalgische kookboeken. Als Uitgeefcoach helpt hij schrijvers bij het uitgeven van hun boek.